Navaratri
Van de 7 miljard mensen op aarde worden er circa 1 miljard tot het protestantisme gerekend. Hoe geven anderen invulling aan hun geloof? Vandaag: het hindoefeest Navaratri.
Hindoes leven deze dagen met eenzelfde gevoel als westerlingen voorafgaand aan de kerstdagen kunnen hebben. Zij maken zich op voor een van de grootste hindoefeesten: Navaratri. Het gaat om een negendaags festival dat zaterdag van start gaat. Navaratri is Sankriet en betekent in die taal negen (”nava”) nachten (”ratri”). Het feest eindigt op 13 oktober met Dussehra, waarbij de overwinning van het goede over het kwade centraal staat.
Navaratri is vooral in India een grote happening. Het nationale feest wordt door heel het land gevierd, maar vooral in West-India, in de staten Gujarat, Maharashtra, Karnataka en in de stad Bombay pakken de hindoes groot uit.
Ook Nederlandse hindoes –veelal met Surinaamse wortels– vieren het feest vanaf zaterdag met bijeenkomsten.
Navaratri staat vol van verering, meditatie en vooral dans. Hindoes voeren traditionele dansen –garba– op, waarbij ze in kleurrijke kostuums in cirkels ronddraaien. Ze zingen daarbij hindoeliederen.
In India hebben de dansfeesten niet alleen een religieuze betekenis, maar ook steeds meer een culturele waarde. Vooral in Bombay krijgen de dansen een moderne touch.
In de Indiase hoofdstad New Delhi zijn komende week grote voorstellingen te zien. Hindoes –wereldwijd ruim 900 miljoen– bouwen er metershoge sculpturen van de demon Ravan of Mahishasura. Die beelden worden op de tiende dag van Navaratri verbrand of in de rivier gegooid. Volgens de hindoemythologie vroeg de god Rama aan het begin van Navaratri aan de godin Durga om goddelijke kracht om Ravan te kunnen doden. Rama kreeg die kracht op de achtste dag van Navaratri, zo luidt het verhaal.
Met Navaratri vieren hindoes het begin van herfst en winter. Zij geloven dat komende week de invloed van zon en klimaat extra groot is. Hindoes passen daarom ook hun voedingspatroon aan, vanuit de gedachte dat zich in het bijzonder nu veel negatieve stoffen in zaden en gewassen concentreren.
Wat doen de hindoes deze dagen verder? Hun tempels worden versierd en de afgodsbeelden worden voorzien van bloemen en reukwerk. Priesters bidden en dragen devotionele teksten voor. In het bijzonder de moedergod Durga wordt in haar verschillende verschijningsvormen vereerd.
In een deel van India versieren hindoes ook gebruiksvoorwerpen –van computers tot tractoren– in de hoop dat die zo gezegend worden in het komende seizoen. Hindoes geloven dat het goed is om in het bijzonder tijdens Navaratri een onderneming of gezin te starten.
Religie wereldwijd is een wekelijkse rubriek over feestdagen en gebruiken in wereldgodsdiensten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 3 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's