Synode: CGK-kansel open voor predikant PKN
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) stellen hun kansels open voor alle predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland die zich „in de uitoefening van hun ambt verbonden hebben aan de gereformeerde belijdenissen. Van onze verslaggever
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken boog zich gisteren in Nunspeet over de samenwerking met andere kerkverbanden. In de relatie met de Protestantse Kerk werd een belangrijke stap gezet. Christelijke gereformeerde predikanten mochten al voorgaan binnen de Protestantse Kerk. Nu is er ook een regeling getroffen waarbij kerkenraden predikanten uit de Protestantse Kerk mogen uitnodigen voor de bediening van Woord en sacramenten, de dienst der gebeden en de kerkelijke bevestiging van een huwelijk.
Kerkenraden moeten zich er wel van „vergewissen” dat deze predikanten uit de Protestantse Kerk zich in de uitoefening van hun ambt „verbonden hebben aan de gereformeerde belijdenissen.” Ook moeten gemeente en classis hun goedkeuring geven.
De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben al een regeling met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Hersteld Hervormde Kerk. Predikanten uit deze kerkverbanden mogen voorgaan in de Christelijke Gereformeerde Kerken en andersom.
Hersteld Hervormde Kerk
Voor het eerst was er gisteren een afvaardiging van de Hersteld Hervormde Kerk aanwezig op de christelijke gereformeerde synode: ds. D. Heemskerk en ouderling B. J. van der Vlies. Ds. Heemskerk zei in zijn toespraak dat de Hersteld Hervormde Kerk zich geroepen voelt om eenheid te zoeken met kerken die het Schriftgezag hoog willen houden en het gereformeerde belijden onderschrijven. „Dat is een heilige roeping, een roeping van Godswege.”
„Het feit dat u hier bent”, antwoordde synodevoorzitter ds. D. Quant, „heeft wel een treurige achtergrond. Niemand kan blij zijn met de scheuring die plaatshad bij de vorming van de Protestantse Kerk in Nederland in 2004. Wij meten ons geen oordeel aan over de gebeurtenissen van toen, ook omdat we genoeg hebben aan onszelf. Maar we hebben in 2004 gezegd: Ook deze broeders willen we ontmoeten. Inmiddels staan er wederzijds predikanten op de kansel, en we hopen dat de plaatselijke samenwerking verder mag groeien.”
Deputaten eenheid gaan nu samen met de commissie interkerkelijke contacten van de Hersteld Hervormde Kerk bespreken of en hoe plaatselijke kerken meer gestimuleerd kunnen worden tot het zoeken naar samenwerking.
Raad van Kerken
De Christelijke Gereformeerde Kerken overwegen hun kandidaat-lidmaatschap van de Raad van Kerken te beëindigen, zo bleek gisteren. De generale synode van 2010 besloot deputaten toestemming te geven voor drie jaren als kandidaat-lid betrokken te zijn bij de Raad van Kerken, maar die komen nu tot de conclusie dat het „ongewenst” en „niet zinvol” is om lid te blijven. „De formeel juiste grondslag van de Raad van Kerken krijgt een uitwerking die voor ons te weinig in overeenstemming is met de gereformeerde belijdenis”, aldus deputaten.
Het deputaatschap wil samen met de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en zo mogelijk met de Hersteld Hervormde Kerk zoeken naar een wijze van contact met de Raad van Kerken die „geen afbreuk doet aan het gereformeerde belijden.”
Adviseur prof. dr. J. W. Maris vindt het „sympathiek” dat deputaten zoeken naar een manier om toch in contact te blijven met de Raad van Kerken. Hij stelde echter voor om een alternatief te zoeken: bijvoorbeeld het Contact Orgaan Gereformeerde Gezindte (COGG).
De synodeleden namen nog geen besluit over het al dan niet beëindigen van het kandidaat-lidmaatschap van de Raad van Kerken. Het onderwerp staat volgende maand weer op de agenda.
Deputaten kerkjeugd en onderwijs werken met de LCJ en de CGJO aan een gezamenlijke ”Visie op jongeren”. Daaruit blijkt onder meer dat kerkenraden het „weiden van de lammeren” vaak aan anderen overlaten. „Naar onze gedachte behoren de kerkenraden ook leiding te geven aan pastoraat en toerustingswerk gericht op kinderen en jongeren vanuit en namens de gemeente, bijvoorbeeld via het georganiseerde jeugdwerk. Wat we opmerken is dat ambtsdragers door het vele werk hier vaak niet echt aan toekomen. De aandacht is er vaak pas op het moment dat er problemen zijn en jongeren bij wijze van spreken al met één been buiten de gemeente staan.”
De opstellers van het visiedocument –dat nog niet gereed is– willen dat elke jongere binnen de kerkelijke gemeente bij de kerkenraad ook écht in beeld is; dat er voor elke jongere geestelijke aandacht, toerusting en zorg is. Daarbij moeten ouders worden toegerust „om hun doopbelofte vorm te geven”, bijvoorbeeld door opvoedingsondersteuning.
„Ik heb weleens gezegd dat er één jongere per dag ons kerkverband verlaat”, zegt LCJ-directeur Kees van Vianen. „Dat is nog steeds zo. Er zijn gemeenten waar 80 procent van de jongeren de kerk verlaat. Willen we onze jongeren wel echt kennen? Er zijn veel oudere mensen in de kerk –ik vind het erg om te zeggen– die een bevroren geloof hebben. Het is kil geworden. Een jongeren zei eens: Mag het in de kerk misschien wat meer over God gaan? We praten zo gemakkelijk over andere dingen. Het wonder van genade, daar gaat het om.”
Synode in gesprek over homorelaties
De generale synode gaat voorafgaand aan de inhoudelijke bespreking van het rapport over homoseksualiteit een „open gesprek” voeren waarin alle synodeleden iets kunnen zeggen over hun betrokkenheid bij dit onderwerp. „Het gaat om persoonlijke woorden”, zegt preses ds. D. Quant, „waarbij de broeders echt uit hun hart kunnen spreken.”
De synode voerde in 2007 een vergelijkbaar gesprek in het kader van de besprekingen rond de Nieuwe Bijbelvertaling. „Het werd een echt geloofsgesprek dat op die avond geestelijk verbindend werkte”, aldus ds. Quant. „En de synode koestert de hoop dat dit opnieuw zal kunnen gebeuren. Het zal de inhoudelijke bespreking naar wij hopen ten goede komen.”
De generale synode buigt zich tijdens de volgende zittingsweek, die op 29 oktober begint, over het langverwachte rapport van de studiecommissie homoseksualiteit en homoseksuele relaties. Dit gebeurt achter gesloten deuren.
>>rd.nl/synodecgk
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's