Helper machteloos bij vechtscheiding
DEN HAAG (ANP). Hulpverleners krijgen vaak te maken met ouders die na een scheiding zo’n verbeten strijd voeren, dat zij de belangen van hun minderjarige kinderen uit het oog verliezen.
Aangezien er in Nederland nog geen richtlijnen bestaan over hoe te handelen bij zo’n vechtscheiding, staan hulpverleners met lege handen en kunnen zij eigenlijk niets doen.
Dat constateren de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg in hun gisteren verschenen rapport over de gebeurtenissen die de broertjes Ruben en Julian uit Zeist het leven kostten. Bij dat gezin waren sinds de scheiding bijna vijftien hulpverleners en instellingen betrokken, die geen slecht werk deden, maar toch niet konden verhinderen dat de vader de kinderen doodde en zelfmoord pleegde.
De inspecties constateren dat een vechtscheiding vaak uitloopt op tegengestelde visies van de ouders op het belang van hun kinderen. Co-ouderschap en het sinds 2009 verplichte ouderschapsplan bieden dan geen soelaas. De inspecties willen dat hulpverleners, rechtspraak, advocaten, overheid en belangenorganisaties van gescheiden ouders samen richtlijnen gaan opstellen.
De staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie) en Van Rijn (Volksgezond, Welzijn) toonden zich in een reactie bezorgd over het verschijnsel vechtscheiding. Ze willen gesprekken met experts zoals rechters, advocaten en hulpverleners. Op basis daarvan bepalen ze wat er verder nodig is om het kinderleed te voorkomen. Komend voorjaar rapporteren zij aan de Kamer.
De instellingen die betrokken waren bij het gezin van Ruben en Julian, waren voldoende gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee jongens, blijkt uit het rapport. De vader was kort voor de moord gehoord door de politie op verdenking van kindermishandeling. Op de dag van de moord had hij een afspraak met de Raad voor de Kinderbescherming, die de jongens onder toezicht wilde laten stellen. De ouders lagen met elkaar overhoop sinds de scheiding in 2008. Volgens het rapport hebben de hulpverleners de signalen van de moeder voldoende serieus genomen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 1 oktober 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's