Activisten Greenpeace blijven in de cel
DEN HAAG (ANP). De twee Nederlandse opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, campagneleidster Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels, blijven in Rusland nog zeker twee maanden in de cel.
Een rechter-commissaris in het Russische Moermansk besloot gisteren het voorarrest van de twee activisten tot 24 november te verlengen. De 28 andere opvarenden hoorden donderdag al dat ze in de gevangenis blijven.
De Greenpeaceactivisten zijn nog niet officieel aangeklaagd, maar worden vooralsnog verdacht van piraterij. Daar staat tot vijftien jaar gevangenisstraf op. Greenpeace reageerde gisteren teleurgesteld op het besluit en gaat waarschijnlijk in hoger beroep.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nam gisteren nog geen juridische stappen tegen Rusland. Het probeert de kwestie vooralsnog via de diplomatieke weg op te lossen. Eerder liet het departement weten een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg te overwegen. Een woordvoerder van het ministerie sloot gisteren niet uit dat dit binnenkort gebeurt.
De dertig activisten werden ruim een week geleden opgepakt. Dat gebeurde een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom in de buurt van Nova Zembla. Gazprom en Shell willen in het poolgebied naar olie boren. Volgens Greenpeace verkeert het Prirazlomnajaplatform in slechte staat.
De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. „Ik ben tien dagen geleden, op 19 september, illegaal gearresteerd op Nederlands grondgebied”, zei Oulahsen gisteren. „Vanaf dat moment heb ik gevraagd waarom ik werd vastgehouden, maar ik kreeg geen uitleg.”
Een Nederlandse consulair medewerker heeft gisteren contact gehad met de twee activisten. Ook de komende tijd krijgen de Nederlanders consulaire bijstand, liet de woordvoerder van het ministerie weten.
Het Nederlandse kabinet eiste woensdag dat Rusland de bemanning van de Arctic Sunrise zou vrijlaten en het schip „onmiddellijk” zou vrijgeven. De regering probeert de kwestie momenteel via diplomatieke weg op te lossen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's