Inspecteurs C-wapens komen en gaan in Syrië
DAMASCUS. Het wordt een komen en gaan van inspecteurs komende week in Syrië.
Vandaag beëindigen de VN-wapenexperts hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens. Morgen reizen deskundigen van de OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, naar Syrië om daar te beginnen met het vernietigen van het arsenaal aan chemisch wapentuig.
De Syrische president Bashar al-Assad liet gisteren weten de VN-resolutie over de vernietiging van chemische wapens te zullen respecteren. Volgens Assad ligt meewerken aan de resolutie voor de hand omdat Syrië tenslotte ook eerder deze maand is toegetreden tot de OPCW.
De OPCW-experts hebben overigens een zware klus voor de boeg. Ze moeten bijna vijftig locaties in Syrië bezoeken om het land van chemische wapens te kunnen ontdoen. Onder de locaties zijn ook gebieden waar nog gevochten wordt en waar rebellen de dienst uitmaken.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vrijdagavond in met een resolutie over Syrië. Alle chemische wapens in Syrië moeten voor medio 2014 zijn vernietigd of uit het land zijn verwijderd. Uitvoering van het plan brengt logistieke problemen met zich mee, omdat er in sommige gebieden nog gevochten wordt.
De VN-inspecteurs die het gebruik van chemische wapens onderzoeken, hebben niet alle plekken kunnen inspecteren die zij voor ogen hadden. Volgens teamleider professor Ake Sellstrom kan de huidige missie niet worden verlengd, maar wordt een derde bezoek „overwogen.”
Ondertussen groeit de verdeeldheid onder de tegenstanders van Assad. Tientallen rebellengroepen in Syrië hebben zich verenigd in het Leger van de Islam, zo bleek gisteren. Het gaat in totaal om 42 groeperingen.
Afgelopen week keerden de belangrijkste gewapende groeperingen zich al af van de Syrische Nationale Coalitie (SNC). Ze voelen zich niet vertegenwoordigd door de coalitie, een vooral door westerse mogendheden gesteund overkoepelend politiek orgaan van bewegingen die zich verzetten tegen het regime van Assad.
Bij een bombardement op een school in de Noordoost-Syrische stad Raqqa zijn gisteren zeker veertien mensen omgekomen, voornamelijk middelbare scholieren. Volgens de Syrische oppositie raakten zeker dertig anderen gewond. Sinds 2011 zijn er in Syrië meer dan 100.000 mensen omgekomen vanaf de oorspronkelijk vreedzame betogingen tegen het regime van Assad, die uitmondden in een bloedige burgeroorlog. Honderdduizenden Syriërs zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Inmiddels zijn ook duizenden buitenlandse strijders in Syrië actief. Zij vechten voor de vestiging van een islamitisch kalifaat in het land dat volgens de shariawetgeving moet regeren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 30 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's