„Helft van leden GG weinig met Bijbel bezig”
ZEIST. Bij bijna de helft van de belijdende leden van de Gereformeerde Gemeenten (GG) neemt het persoonlijk met de Bijbel bezig zijn geen prominente plaats in hun leven in. De helft van de Bijbellezers kan niet „volmondig” verklaren dat het lezen hen het achterliggende jaar „geestelijk verrijkt” heeft.
Dat blijkt uit het deze week verschenen onderzoek ”Bijbellezen in de Gereformeerde Gemeenten”, uitgevoerd door een aantal studenten van de hbo-variant van de Cursus Godsdienst Onderwijs (CGO) van dit kerkverband. Onder begeleiding van dr. C. S. L. Janse en drs. N. van Steensel onderzochten zij het Bijbelgebruik onder belijdende leden van de Gereformeerde Gemeenten. In totaal werden 572 enquêteformulieren verzonden, waarvan er 318 zijn terugontvangen.
Bijbelvertaling
Uit het onderzoek blijkt dat bijna zes op de tien belijdende leden van de Gereformeerde Gemeenten dagelijks persoonlijk de Bijbel lezen. „Het lijkt erop dat voor een relatief groot aantal respondenten (42,7 procent) het persoonlijk met de Bijbel bezig zijn geen prominente plaats inneemt in het persoonlijk leven.” Gemeenteleden tussen de 25 en de 50 jaar lezen vaker persoonlijk uit de Bijbel dan ouderen.
Vrijwel alle respondenten gebruiken de Statenvertaling (96,6 procent). Tegelijkertijd leest bijna een kwart ook de Herziene Statenvertaling (HSV). „Deze vertaling lijkt bij een niet-onbelangrijk aantal mensen in de Gereformeerde Gemeenten haar weg gevonden te hebben”, concluderen de onderzoekers. Ruim acht op de tien leden van de Gereformeerden Gemeenten geven de voorkeur aan de Statenvertaling, 16 procent aan de Herziene Statenvertaling.
Verder bestaat er een duidelijk verband tussen het gebruik van de Herziene Statenvertaling, persoonlijk Bijbellezen, deelname aan Bijbelstudiegroepen en het ervaren van „persoonlijke verrijking.” „Respondenten die aangeven dagelijks of soms persoonlijk voor zichzelf uit de Bijbel te lezen, gebruiken significant vaker een HSV dan personen die niet persoonlijk uit de Bijbel lezen. Mensen die iedere dag persoonlijk de Bijbel lezen, geven zes keer vaker aan de HSV te gebruiken dan de groep mensen die niet dagelijks uit de Bijbel leest.”
Volgens de studie lezen vrouwen vaker uit de Herziene Statenvertaling (27,1 procent) dan mannen (16 procent). Ook doen zij vaker aan persoonlijke Bijbelstudie.
Mensen met een hoger opleidingsniveau lezen in verhouding vaker voor zichzelf uit de Bijbel dan lager opgeleiden. Ook nemen ze vaker deel aan groep waar de Bijbel bestudeerd wordt. Ze lezen ook vaker uit de Herziene Statenvertaling.
Uit de cijfers blijkt verder dat zeven op de tien belijdende leden van de Gereformeerde Gemeenten niet deelnemen aan een Bijbelstudiegroep of -vereniging. Ruim 91 procent van de gezinnen heeft ervaring met het napraten aan tafel over de Bijbel. Iets meer dan de helft houdt als echtpaar of gezin een gemeenschappelijke avondsluiting.
Zuinig
Dat bijna de helft van de belijdende leden persoonlijk weinig met de Bijbel bezig is, had ds. J. J. van Eckeveld, voorzitter van de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten en bestuurslid van de CGO, niet verwacht. „Dat vind ik heel veel. Er ligt dan ook een grote taak om in prediking en pastoraat te wijzen op het belang van persoonlijk Bijbellezen en het houden van stille tijd. Het zijn de Schriften die van Christus getuigen.”
De predikant uit Zeist vindt het een positieve ontwikkeling dat de jongere generatie in verhouding meer persoonlijk met de Bijbel bezig is dan ouderen. „Daar moeten we zuinig op zijn. Ik ben blij als ik merk dat jongeren de Statenbijbel met kantekeningen gebruiken en die bestuderen.”
Het gebruik van de Herziene Statenvertaling binnen de Gereformeerde Gemeenten hoeft volgens ds. Van Eckeveld niet te betekenen dat de Statenvertaling terrein verliest. „De synode heeft nadrukkelijk uitgesproken dat we binnen de kerken de Statenvertaling gebruiken. Die vertaling hebben we hartelijk lief, en we willen ook graag dat die ten zeerste gewaardeerd wordt. Het kan best zo zijn dat mensen de Herziene Statenvertaling gebruiken om bij de bestudering van de Bijbel teksten te vergelijken. Als men dat doet vanuit de verbondenheid met de Statenvertaling, kan ik dat begrijpen.”
Ds. Van Eckeveld ziet de cijfers over het gebruik van Bijbelvertalingen als een „aansporing.” „Laten we vanuit een positieve houding proberen de Statenvertaling aan te prijzen en het gebruik ervan te bevorderen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's