„Udemans was ambassadeur van de Koning”
ZIERIKZEE. Godefridus Udemans was „een ambassadeur van de Koning in een bijzondere tijd. Dat zei G. Slootweg, docent geschiedenis aan de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits in Middelharnis, gisteren in Zierikzee.
De werkgroep Kerkhistorie Schouwen-Duiveland belegde gisteren een avond over de zeventiende-eeuwse „oude schrijver” Udemans, die predikant van 1604 tot zijn dood in 1649 predikant was in Zierikzee. Daarvoor diende hij enkele jaren in Haamstede en Burgh.
De ruim dertig aanwezigen ondergingen de sfeer van het verleden op verschillende manieren. Gezongen werd uit de psalmberijming van Datheen, die in de tijd van Udemans ook gebruikt werd. En voorafgaand aan de lezing van Slootweg werd een diaklankbeeld vertoond. Daarin werd geschetst hoe Zierikzee was in de tijd van Udemans. Het was toen een welvarende en belangrijke havenstad. Aan de hand van schilderijen en landkaarten die opgediept waren uit verschillende archieven, aangevuld met foto’s, werd een beeld geschetst van het Zierikzee van toen.
Slootweg noemde Udemans „een ambassadeur van de Koning in een bijzondere tijd.” Deze typering, zo vervolgde hij, is afkomstig van Jacobus Revius, een tijdgenoot van Udemans. Hij schetste vervolgens de levensloop van Udemans in grote lijnen. Geboren in Bergen op Zoom werd hij op de leeftijd van zeventien jaar beroepbaar als predikant. Haamstede werd zijn eerste gemeente, ondanks bezwaren bij kerkenraadsleden vanwege zijn jonge leeftijd.
Slootweg wees er op dat predikanten in die tijd heel welsprekend waren, maar dat de praktijk van het leven minder aan bod kwam. Udemans, als een vertegenwoordiger van de Nadere Reformatie, bracht daarin verandering. Die verandering kwam met name naar voren in zijn tweede gemeente, Zierikzee. Slootweg benadrukte dat Udemans zich naar Zierikzee geroepen wist, en het beroep niet aannam om promotie te maken.
Udemans richtte zich sterk op de praktijk van het leven. Hij bezocht scheepslui op hun schepen in de haven. Hij stelde zich op het standpunt dat een predikant kennis behoort te hebben van de beroepen die zijn gemeenteleden uitoefende.
Voorafgaand aan de lezing werden twee heruitgaven van werken van Udemans gepresenteerd: ”Samenspraken over het Heilig Avondmaal” en ”Overdenkingen voor elke dag van de week”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's