Dr. Plaisier: Kerkelijk werker niet uitpersen
DOORN. De kerkelijk werker is geen schaduwpredikant en dus ook geen goedkope dominee, aldus dr. A. J. Plaisier. „Het is een werker met een eigen dienst in met name het pastoraat, het jeugdwerk, het missionaire werk en het opbouwwerk in onze kerk.
Dr. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, zei dit eerder deze week tijdens het officiële startmoment van de nascholing voor beginnend kerkelijk werkers. Tijdens de eerste nascholingsdagen op conferentiecentrum Hydepark in Doorn werd de samenwerking tussen de hogescholen die het programma voor hen verzorgen –Hogeschool Windesheim, Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Inholland– feestelijk ingeluid. De scholen overhandigden de cursusgids aan dr. Plaisier.
De invoering van de permanente educatie voor kerkelijk werkers is een feestje waard, zei de scriba. „In de eerste plaats komt nogmaals de volwaardige plaats uit die de kerkelijk werkers inmiddels in onze kerk hebben verworven. De weg naar deze plaats is een lange geweest, maar er is voortgang op deze weg geweest. Een laatste wapenfeit is dat kerkelijk werkers als ambtsdragers werkzaam zullen zijn en dat ook zij vallen onder het regiem van de permanente educatie.”
De kerkelijk werkers doen „frontarbeid”, stelde hij. „Het is een dienst die met wezenlijke aspecten van het gemeentelijk leven te maken heeft, met name de dienst van het pastoraat, het jeugdwerk, het missionaire werk en het opbouwwerk. Niet toevallig zijn dit werksoorten die te maken hebben met de nieuwe accenten die de kerk heeft gesteld in haar visiedocumenten en beleidsplannen.”
Waar de klassieke rol van de predikant ligt in verkondiging van het Woord en bediening van de sacramenten, is de kerkelijk werker dienstbaar aan de doorwerking van dat Woord in de levens van mensen en van de gemeente, aldus dr. Plaisier. „Het vraagt theologisch en geestelijk inzicht, maar ook creativiteit en een praktische aard.”
Erkenning voor de kerkelijk werkers is belangrijk, meent hij. „Zonder erkenning zou de arbeid van de kerkelijk werkers toch min of meer als een aardigheidje extra gezien worden van krachten waar je wat minder voor betaalt dan voor een dominee. De predikant en de kerkelijk werker zijn beiden nodig in onze kerk. Ik hoop dat er in toenemende mate een synergie zal zijn en ik zie die synergie gelukkig ook groeien.”
Kerkelijk werkers doen ander werk dan dat van een predikant, maar het is niet minder, benadrukte dr. Plaisier. „Het vraagt veel van deze werkers. Het vraagt in ieder geval een degelijke opleiding. Ook daarin hebben we een verheugende ontwikkeling gezien. Daarbij is het besef sterk toegenomen dat leren permanent leren is. Ook voor kerkelijk werkers.”
De nascholing, een initiatief van de PKN, is geen gunst maar een recht, zei scriba Plaisier. „Er is zo een goede mix van werk en reflectie, en ook in de reflectie van op adem komen. We mogen de kerkelijk werker niet uitpersen, we moeten hem of haar ook de kans geven zich op te laden.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 26 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's