Moord door neonazi’s schudt Grieken wakker
Pavlos Fyssas zit met zijn vriendin en twee vrienden, buiten bij een café, in een buitenwijk van Piraeus, een voetbalwedstrijd te kijken. Net na middernacht komt er een groep van tien mannen op hen af, gekleed in zwarte shirts en camouflagebroeken – de typische neonazi-outfit.
Fyssas en zijn vrienden worden aangevallen. De politie, die aanwezig is in de buurt, steekt geen vinger uit. Fyssas, die zanger is en regelmatig actief is met het organiseren van antifascistische concerten, adviseert zijn vrienden zo snel mogelijk te vertrekken. Zelf weet hij ook, met zijn vriendin, te ontsnappen. Maar even later worden ze klemgereden door een auto. Een bewapende man springt uit de auto en velt Fyssas met drie messteken. De zanger kan op de grens van leven en dood de dader nog herkennen, die gearresteerd wordt.
Als Fyssas zijn laatste adem uitblaast, lijkt heel Griekenland te ontwaken. Zoals zo vaak, moet er eerst iets verschrikkelijks gebeuren voordat men beseft wat al veel te lang gaande is: migranten worden met knuppels geslagen, vermoord en met messen of kapotte bierflesjes bewerkt. Homoseksuelen, communisten en Roma’s zijn ook een geliefd doelwit van de groeiende fascistische partij.
Nog dezelfde nacht verzamelen zich ruim 200 mensen op de plaats van de moord en demonstreren tegen het fascisme. Een paar uur later worden er in alle steden van Griekenland, en ook in Amsterdam en Parijs, antifascistische bijeenkomsten gehouden. Petities voor het uitbannen van de neonazipartij doen de ronde en worden massaal ondertekend.
De partij, die vooral voet aan de grond kreeg in gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de crisis, floreert als een stinkende zwam. In 2009 was het nog een onbeduidend clubje dat 0,29 procent van de stemmen kreeg. Bij de verkiezingen in 2012 werd in het zwartst van de crisis 7 procent bereikt. Volgens opiniepeilingen was dit vlak voor de moord gestegen tot 12 procent. De Chryssi Avgi –Gouden Dageraad– bezet 18 van de 300 zetels in het parlement. Ook de politieke partijen lijken eindelijk wakker te zijn geschud door de moord op Fyssas. Bij hoge uitzondering zijn ze het met elkaar eens: er moet nu actie worden ondernomen tegen deze terroristische organisatie.
„Binnen de Chryssi Avgi hebben we een volledig militaire structuur, met 3000 mensen die overal klaar voor zijn”, vertelt een partijlid aan het dagblad Vima, zijn rug naar de camera gekeerd. De partij houdt nachtelijke trainingen in clandestiene kampen. De trainers zijn commando’s van het Griekse leger die de partij aanhangen. In de krant Ethnos staan foto’s van rekruten in camouflagekleding. De gezichten gaan schuil achter bivakmutsen.
„De politie werkt al jaren samen met de Chryssi Avgi. Dat is het beste wapen van de partij,” vertelt een ex-lid. Dit verklaart ook waarom partijleden zich als onaantastbaar gedragen: de politie grijpt zelden in. De onthullingen in de media hebben geleid tot een kettingreactie. Twee hoge politiefunctionarissen zijn afgetreden en acht zijn er vervangen, terwijl minister Dendias van Openbare Orde belooft grondige controles en zuiveringen te zullen uitvoeren.
„Natuurlijk staan wij open voor samenwerking met Chryssi Avgi”, zei Vyron Polidoras, afgevaardigde van de partij van premier Samaras, Neo Democratia, een paar maanden geleden. „Deze partij wordt gesteund door 600.000 kiezers, straks zijn het er 1 miljoen.” Maar het Griekse volk is nu klaarwakker. Volgens opiniepeilingen is het aantal mensen dat de partij steunt gehalveerd. Als ze nu maar wakker blijven…
De auteur woont met haar man Vassilis, zoon Apostoli en dochter Anna in de Griekse havenstad Piraeus.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's