Straat zorgt zelf voor waterafvoer
Het is een vertrouwd beeld: straatkolken die tijdens een regenbui het water richting riool loodsen. Toch kan het anders, met een klinkerstraat die het water via de voegen keurig doorsluist naar de ondergrond.
In de top tien van beste uitvindingen aller tijden is vast en zeker een plaatsje ingeruimd voor het riool. Dat wil niet zeggen dat er geen kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Regenwater dat in het riool verdwijnt, mengt zich met vuil water uit de huizen en gaat gezamenlijk een reinigingstraject in. Dat is niet duurzaam en werkt bovendien verdroging van de ondergrond van stedelijke gebieden in de hand.
De Noord-Hollandse gemeente Bergen nam de handschoen op en liet een paar jaar geleden een weg zonder straatkolken aanleggen. Kleine steentjes –grit– tussen slim gevormde klinkers moesten het hemelwater snel doorgeven aan de ondergrond. Dat ging goed, totdat de veegwagen een paar keer langs was geweest. „Het grit verdween uit de voegen en de klinkers kwamen schots en scheef te liggen”, zegt Annemarie Schuiling van de firma Drainvast.
Er volgt contact met Jac van Ham, met wie de gemeente eerder heeft samengewerkt. Schuiling: „Jac liep er een tijdje mee rond, tot zijn oog viel op een stuk oud projecttapijt dat in een container ligt.”
Hij houdt het onder de kraan en het blijkt extreem waterdoorlatend. Een gouden greep, zo blijkt. Twee maanden later wordt de probleemweg in Egmond aan Zee opnieuw bestraat. Tussen elke steen stopt de stratenmaker een stuk waterdoorlatend naaldvilt.
In een paar maanden tijd van idee naar product is buitengewoon snel. Dat wil niet zeggen dat er geen moeilijkheden op die weg lagen. „We wilden materiaal zonder de kwetsbare en uitlogende onderlaag die tapijt normaal gesproken heeft, want het materiaal moet wel 25 jaar mee. Uiteindelijk vonden we in België een producent die dat kon leveren.”
Een ander struikelblok is dat het kunststofmateriaal zich enigszins laat samenpersen. Remmende auto’s zouden de stenen tegen elkaar en zelfs uit hun verband kunnen drukken. Schuiling: „Vandaar de uitsparingen in het vilt in de vorm van een omgekeerde lolly. Die holtes worden vol getrild met brekerszand. Dat houdt de stenen op zijn plek.”
Inmiddels ligt de weg er tien maanden in. „Ondanks het soms zware verkeer ligt hij er nog keurig bij.” Onderzoek van ingenieursbureau Tauw wijst uit dat een meter voeg per uur 28 liter water doorsluist. „Dat is heel veel. Ook het water van een flinke bui zakt meteen weg. En dat niet alleen de eerste maanden. Zelfs zonder onderhoud blijft de waterdoorlatendheid zeker tien jaar boven de norm.”
De toepassing van het waterdoorlatend materiaal houdt niet op bij de Drainvoeg. „Ons nieuwste product is de Drain-Brick, een putje op klinkerformaat dat lastige plekken drooghoudt, bijvoorbeeld onder aan een verkeersdrempel of helling. Ook een mooie oplossing voor plaatsen waar altijd plassen staan.”
>>drainvast.nl
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's