Zoektocht Rouveense naar erkenning kerk gefilmd
ROUVEEN. Een Rouveense die op zoek is naar warmte, liefde en erkenning in haar kerkelijke gemeente en daarin een niet-alledaagse route bewandelt. Het is kortweg de kern van de documentaire Houdt God van vrouwen? die zaterdag in première gaat op het Nederlands Film Festival.
De documentaire is het derde en laatste deel van een drieluik dat rechtsantropoloog Emile van Rouveroy van Nieuwaal (73) de afgelopen jaren maakte over orthodox-christelijke gemeenschappen. In 2007 presenteerde hij ”Staphorst in tegenlicht” en drie jaar later ”Rijssens stille oorlog”.
Rond de documentaire over de vermeende spanningen tussen het autochtone orthodox-protestantse bevolkingsdeel in Rijssen en de groeiende groep moslims werden destijds vraagtekens geplaatst bij de intenties van de filmmaker.
In dagblad Trouw stelde Van Rouveroy –„ik heb een heel linkse achtergrond, ik kom als wetenschapper uit de neomarxistische hoek”– destijds het geen probleem te vinden dat de mensen die hij in zijn documentaire aan het woord laat, niet representatief zijn. „Ik zoek extremen op. Die zijn voor mij als filmer het interessantst.” In hetzelfde interview verklaart hij dat hij onder meer wil laten zien „dat de reformatorische hoek volgens mij zo in elkaar zit dat de theologie een barrière wordt in persoonlijke contacten met mensen die anders denken.”
Buitengesloten
”Houdt God van vrouwen?” gaat over de erkenning en liefde die weduwe Hilligje Kok-Bisschop zoekt in de oud gereformeerde gemeente en later in de hersteld hervormde gemeente van Rouveen. Ook haar zoon Willem (31) wil als homoseksueel graag in diezelfde gemeenschap worden geaccepteerd.
De Rouveense voelt zich als vrouw buitengesloten in de kerk. Mannen bepalen volgens haar het beleid. Ze wil als vrouw worden gehoord.
Ze bewandelt daarvoor niet-alledaagse routes. Kok-Bisschop bezoekt begin dit jaar met de cameraploeg **onaangekondigd de SGP-partijdag in Hoevelaken.
Diverse bezoekers worden voor het oog van de camera’s onverwacht geconfronteerd met vragen over hoe ze denken over de vrouw in de politiek.
Gekissebis
Filmmaker Van Rouveroy zegt desgevraagd dat de rode lijn in zijn documentaires is dat mensen gaan nadenken over de positie van het geloof in de maatschappij.
„Regels, structuren en gekissebis hebben de kern van het geloof verdrongen. Toch wil ik de orthodoxie niet verguizen. Integendeel. Er gebeurt ook veel goeds en ik kwam fantastische mensen tegen. Deze film is een schreeuw om aandacht naar de kerk toe.”
Het stuit Van Rouveroy daarom naar eigen zeggen tegen de borst dat ds. G. Kater en de kerkenraad van de hersteld hervormde gemeente in Rouveen de uitnodiging voor de presentatie van de documentaire zaterdag aanstaande hebben afgeslagen.
„Evenals ze elk verzoek van onze kant voor een gesprek categorisch naast zich neer hebben gelegd. De predikant en zijn kerkenraad hebben al een mening over de documentaire, nog voordat zij hem volledig hebben gezien. Ik beoordeel ook geen preek voordat ik hem heb beluisterd”, aldus Van Rouveroy.
Filmploeg
Ds. G. Kater geeft desgevraagd aan geen behoefte te hebben om via de pers in discussie te gaan met Van Rouveroy. „Ik wil vooropstellen dat ik de documentaire niet heb gezien. Maar de titel ervan en de wijze waarop hij wordt gepresenteerd geven een zodanige indruk van de inhoud ervan, dat ik het erg verdrietig vind dat deze film verschijnt. Naar mijn indruk wordt er –opnieuw– een karikatuur van de reformatorische kerken geschapen, die tot oneer van de Koning van de Kerk is”, aldus ds. Kater.
„Als gemeente is het onze roeping om de Bijbelse boodschap van het Evangelie van Gods genade uit te dragen. Ook zijn we graag bereid om in alle openheid onze overtuigingen op grond van Gods Woord toe te lichten aan andersdenkenden. Maar niet elk medium is daarvoor geschikt. Gezien de wijze waarop de kerk in eerdere documentaires van Van Rouveroy in beeld gebracht is, hebben we daarom als kerkenraad het standpunt ingenomen hieraan niet mee te werken. Dat is meerdere malen duidelijk gemaakt aan de filmmaker en aan mevrouw Kok, die in de documentaire een hoofdrol speelt. Desondanks zijn we als gemeente toch op zondag na afloop van een kerkdienst meerdere malen geconfronteerd met een filmploeg die opnamen maakte.”
De hoofdrolspeelster in de documentaire, mevrouw Kok-Bisschop, heeft intussen gebroken met de Hersteld Hervormde Kerk. Ze wil desgevraagd niet ingaan op haar beweegredenen om mee te werken aan de film.
Correcties en aanvullingen (RD 03-10-2013)
Hier staat vermeld dat zij in maart onaangekondigd de partijdag van de SGP heeft bezocht. Daarbij was door filmmaker Van Rouveroy van Nieuwaal richting de SGP aangegeven dat zij lid van de partij was. Daarom kregen zij toestemming om de partijdag te bezoeken. Kok-Bisschop is echter geen lid van de SGP.
Correcties en aanvullingen (RD 04-10-2013)
In het artikel over de film die is gemaakt over mevrouw Kok-Bisschop uit Rouveen en haar visie op de positie van de vrouw in de politiek en de kerk (RD 25-9), staat dat zij in maart onaangekondigd de partijdag van de SGP bezocht. Kok was echter aangemeld (dit in aanvulling op de correctie van gisteren). Daarbij was door filmmaker Van Rouveroy van Nieuwaal richting de SGP aangegeven dat zij partijlid was. Daarom kregen zij toestemming de partijdag te bezoeken. Kok is echter geen lid van de SGP.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's