Kostwinner betaalt drie keer méér belasting
DEN HAAG. De kabinetsplannen doen het al bestaande verschil in belastingdruk tussen kostwinners en tweeverdieners exploderen. In 2017 betaalt een alleenverdiener tot drie keer meer belasting dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.
Dat blijkt uit berekeningen die hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen (Open Universiteit, Heerlen) maakte op verzoek van deze krant. Het toenemende verschil in belastingdruk tussen gezinsvormen hangt samen met de wijzigingen die het kabinet wil doorvoeren in de arbeids- en algemene heffingskorting. De coalitie wil die beide flink verhogen en ze ook inkomensafhankelijk maken. Samen met de bestaande afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner, duperen die plannen met name kostwinners flink.
Zo betaalt een tweeverdienersgezin waarin beide partners 20.000 euro verdienen, hierdoor in 2014 4750 euro aan belasting. Een alleenverdiener met een inkomen van 40.000 euro is onder de streep 10.750 euro kwijt aan de fiscus, ruim 125 procent meer. De verschillen lopen tot 2017 nog verder op. Dan betaalt het tweeverdienersgezin 3600 euro belasting, tegenover 10.800 euro voor de kostwinner; 200 procent meer. In 2011 bedroeg dit verschil nog ‘slechts’ zo’n 90 procent.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf stelt dat de cijfers aantonen dat eenverdieners „keihard” worden geraakt. „Zij waren al het kind van de rekening. Maar nu komt daar nog een forse schep bovenop. We zullen hier bij de komende debatten een zwaar punt van maken. Het mag niet zo zijn dat de overheid mensen via de belasting dwingt de arbeidsmarkt op te gaan.”
Fractieleider Slob (CU) noemt het „de wereld op zijn kop” dat ouders die zelf de zorg voor hun kinderen op zich nemen, daar financieel voor worden gestraft. „Dit kabinet miskent de waarde van vitale gezinnen voor de samenleving. Als ChristenUnie komen we volgende week met een door het CPB doorgerekende tegenbegroting waarin we de bezuinigingen op de kinderbijslag én de nieuwe bezuinigingen op de overdraagbare heffingskorting voor ouders met jonge kinderen repareren.”
Teunissen spreekt van een „flagrante inbreuk” op het universele mensenrecht om als burger zelf je leven in te richten.
Ook fiscalist Leo stevens kraakt de plannen om de heffingskortingen inkomensafhankelijk te maken. „Dat is een geniepige vorm van het opvoeren van de belastingdruk die met name alleenverdieners hard raakt.”
Zie ook pag. 17.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's