Kritiek op enteren schip door Russen
DEN HAAG (ANP). Nederland heeft via het ministerie van Buitenlandse Zaken bij Rusland opheldering gevraagd over het enteren van een schip van milieuorganisatie Greenpeace.
Premier Rutte zei gisteren dat Nederland onder meer wil weten waar de actie van de Russen tegen Greenpeace heeft plaatsgevonden.
„Het zou mogelijk in de Russische economische zone zijn gebeurd, maar niet in de Russische veiligheidszone”, aldus Rutte. Verder vindt de premier dat Moskou Nederland had moeten informeren voordat de kustwacht het schip Arctic Sunrise van Greenpeace donderdag bij Nova Zembla enterde. Het schip voer namelijk onder de Nederlandse vlag.
Protestactie
Op dit moment houden de Russen de dertig activisten, onder wie twee Nederlanders, vast die op de Arctic Sunrise zitten. Rusland zegt dat het schip is geënterd omdat de kapitein weigerde te stoppen tijdens een protestactie tegen olieboringen door het Russische aardgasbedrijf Gazprom. Ook weigerde de kapitein volgens de Russen zijn schip te laten onderzoeken.
Maar volgens Greenpeace hadden de Russen niet de kapitein moeten vragen of het schip onderzocht mocht worden, maar Nederland. De milieuorganisatie stelt dat de Arctic Sunrise zich in internationale wateren bevond toen het werd geënterd.
Vrijlating
Het was Greenpeace gisteren nog steeds niet duidelijk of er een concrete verdenking bestaat. „Wij hebben geen formele bevestiging van mogelijke verdenkingen ontvangen”, zei een woordvoerder. Greenpeace eist de vrijlating van de activisten. Ook wil de milieuorganisatie dat de Russische autoriteiten de Arctic Sunrise vrijgeven.
Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtsdeskundige, meent dat de kustwacht niet bevoegd was om de Arctic Sunrise te enteren. „Operaties buiten de territoriale wateren zijn voorbehouden aan de marine van een land”, legt Knoops uit. „Daar gelden internationale zeerechtsverdragen.”
Een woordvoerder van Greenpeace verklaarde gisteravond dat de organisatie sinds donderdag aan het begin van de avond geen radiocontact meer heeft gehad met de dertig activisten.
Volgens het Russische persbureau Ria Novosti overwegen de Russische autoriteiten de activisten aan te klagen voor piraterij. Daarop staan straffen tot vijftien jaar gevangenis.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's