Spiegelreflex
De bronst van het edelhert nadert zijn hoogtepunt. De laatste jaren trekt dit natuurspektakel zo veel spotters en fotografen dat het particulier gerunde Nationale Park De Hoge Veluwe er een substantiële bron van inkomsten aan heeft. Auto aan auto, statief aan statief, telekanon aan telekanon; het is daar deze weken een drukte van belang.
Wouter Vroom heeft daar geen nummertje hoeven trekken om een kwieke roedel hinden te vereeuwigen. Hij ontmoette ze in mei al in het Kroondomein bij het Veluwse dorp Hoog-Soeren. „Verspreid langs het bospad stonden deze hinden te grazen, zonder dat ze mij in de gaten hadden. Na een tijdje kregen ze argwaan, mogelijk hebben ze mij geroken of schrokken ze op van het klappen van de spiegel in mijn camera. Hoe dan ook gingen ze op een drafje enkele tientallen meters verderop eten.”
Ik waardeer Wouter om zijn eerlijkheid. Hij is zo ruiterlijk om te erkennen dat hij wellicht wat verstoring teweeg heeft gebracht. Saillant detail is het witte sliertje uit de bek van de voorste hinde. Of het speeksel is of een grassprietje, laat ik graag in het midden. Waar het om gaat is dat het de haast van het dier goed illustreert. Is die verstoring erg? Ach, het valt wel mee. Als prooidieren zijn herten gewend om snel de hoeven te moeten nemen, al is dat in Nederland nog niet voor de wolf.
Het achterwerk van de hinden is opvallend. Met behulp van speciale spiertjes kunnen de dieren de witte haartjes op dat lichaamsdeel overeind zetten. De opvallende lichte vlek die daardoor wordt gevormd heet een spiegel en heeft een sterke signaalfunctie. Dat gebeurt zo volautomatisch dat je gerust kunt spreken van een spiegelreflex.
Het bijzonderst aan deze foto vind ik de manier waarop hij is gemaakt. Wouter Vroom: „Door de keuze voor een lange sluitertijd (ook ingegeven door de slechte ISO-prestaties van mijn camera) en door de camera mee te trekken met de voortgang van de dieren, is er beweging en dynamiek in de foto gekomen.” Kijk, als je in een paar seconden tijd dat soort afwegingen kunt maken, hoef je niet te wachten op de hertenbronst voor bijzondere foto’s.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's