Geduldige groente
Hij wordt vaak onderschat: de winterwortel. Maar het is echt een multitalent, dat je altijd in huis zou moeten hebben. Het is ook nog eens een geduldige groente, die zonder te verleppen afwacht tot hij aan de beurt is.
In de Italiaanse keuken weten ze wel raad met wortel. Menig recept begint met de instructie om ui, peen en bleekselderij fijn te snijden en langzaam in wat olie te fruiten. Deze ”soffrito” is vervolgens de basis voor van alles: pastasauzen, lasagne, stoofgerechten met vlees.
Maar Nederlanders denken bij winterwortel waarschijnlijk vooral aan hutspot. Niets mis mee, heel lekker zelfs, zeker nu het herfst begint te worden. Wel een beetje jammer dat de vele andere mogelijkheden van deze groente wat ondergesneeuwd lijken.
Als je winterwortel in huis hebt, kun je alle kanten op. Houd het simpel: snijd een paar penen in ‘frietjes’ en stoof ze met ui en knoflook gaar in een kluitje boter, peper en zout erover, misschien nog wat peterselie. Rasp wat oranje sliertjes door de sla. Maak een zonnige wortelsoep, met sinaasappelsap en gember. Snijd een aantal groenten (peen, knolselderij, aardappel, pompoen, ui) in stukken en rooster ze in de oven. Of bak een worteltaart in Engelse stijl, met gemalen noten en kaneel en een laagje citroenglazuur.
Deze hartige taart (met deegdeksel) heeft een oosters tintje door het komijn- en korianderpoeder. Wie daar niet van houdt, kan een andere smaakmaker kiezen. Wortel doet het bijvoorbeeld ook goed in combinatie met munt, peterselie of salie. Of een pepertje. Zorg wel dat de vulling goed op smaak is.
Het deeg voor deze taart is betrekkelijk eenvoudig te maken. Het belangrijkste is om vooral niet te lang te kneden – hoe korter, hoe brosser het deeg. Begin er op tijd aan: het deeg moet na het kneden een paar uur (of langer) in de koelkast rusten en daarna weer op kamertemperatuur komen.
Wie dit allemaal niet ziet zitten, kan diepvriesdeeg gebruiken.
Bestrijk het deeg eventueel voor het de oven ingaat met wat losgeklopt ei. Voor een bruin korstje.
Maak bij de taart een groene salade of –het is er nog de tijd voor– een tomatensalade.
Columnist Martin stopt tijdelijk met de kookrubriek. Later neemt hij de garde weer ter hand. Tot die tijd een rubriek met basisingrediënten in de hoofdrol.
Worteltaart
Ingrediënten (voor zes personen)
Deeg:
- 250 g bloem
- 125 g koude boter, in blokjes
- ca. 1 dl water
- snuf zout
Vulling:
- 800 g winterwortel, fijngehakt
- 2 uien, gesnipperd
- olie
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- zout en peper
Bereiding
Wrijf de boter door de bloem tot een kruimelige massa. Doe er water en zout bij en meng snel tot een nog maar net samenhangend deeg. Kneed kort door. Zet in de koelkast.
Fruit de ui in een ruime pan op matig vuur glazig in een scheut olie. Voeg wortel, kruiden, zout en (royaal) peper toe, fruit even mee. Laat op laag vuur garen (10-15 minuten).
Verwarm de oven voor (180 graden). Vet een springvorm (24 cm) in.
Verdeel het deeg in twee ongelijke porties. Rol de grootste klomp uit tot een cirkel die de bodem en de halve rand van de vorm bedekt. Leg het deeg in de vorm, schep de vulling erin. Rol de rest van het deeg uit tot een cirkel ter grootte van de vorm. Leg dit deksel op de vulling. Plak de randen van het deeg op elkaar. Prik met een vork een paar gaatjes in het midden.
Bak de taart 45 minuten in de oven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's