„Ik ga niet ontkennen dat het dorp in de verdrukking zit”
MOERDIJK. Een advies om een heel dorp op te heffen: dat is uitzonderlijk. Het is ook niet aan de orde, als het aan burgemeester Klijs van Moerdijk ligt. Maar kan hij het tij nog keren?
Het dorp Moerdijk ligt ongelukkig: de oprukkende industrie sluit het aan alle kanten in. Denk eens aan opheffen, luidt het advies van een commissie onder leiding van oud-minister Nijpels. Maar de eigenaren van het havengebied, de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant, willen juist miljoenen investeren, zegt burgemeester Klijs.
Had u verwacht dat de mensen die u om advies vroeg, over de toekomst van het dorp zouden beginnen?
„Ja. Sterker nog, ik deel het advies zelfs tot op zekere hoogte. Ik heb zelf altijd gezegd dat je het dorp duidelijkheid moet geven. Maar ja, dat kan helaas niet voor de komende honderd jaar – daar heeft Nijpels een punt.”
Kan het wel voor de komende tien jaar?
„Dat moet kunnen, als we een balans zoeken tussen de drie pijlers die hier een rol spelen: die van profit (de industrie), planet (de omgeving) en people (de mensen in het dorp). Ik constateer dat er in het verleden eenzijdig aandacht is geweest voor de economie. Nu hebben we eindelijk de miljoenen op de plank om óók de leefbaarheid te kunnen bevorderen.”
Moerdijk is straks aan alle kanten omsloten door industrie. Er zijn zelfs plannen voor een wal van 30 meter hoog. Dan lijkt de leefbaarheid alleen maar achteruit te gaan.
„Het dorp is ingepakt door industriële ontwikkelingen, dat zie ik ook. Ik ga niet ontkennen dat Moerdijk steeds meer in de verdrukking komt. Maar dat de leefbaarheid onder druk staat, heeft niet alleen daarmee te maken. Geen supermarkten, geen pinautomaten: dat zie je ook in andere dorpen die met bevolkingskrimp te kampen hebben. Maar zaken als sluipverkeer en geluidsoverlast kunnen we wél aanpakken. Daarom moeten we nu fors in het dorp investeren. We willen acties tegen sluipverkeer, een nieuw dorpshuis, mogelijk zelfs nieuwe woningbouw.”
Maar garanties voor de toekomst zijn er niet. Kunt u dan niet beter nu de stekker uit het dorp trekken en daarmee duidelijkheid geven?
„Zo’n beslissing kan en wil ik niet uitleggen aan de mensen die hun hele leven in Moerdijk wonen. Dan ga je voor een sterfhuisconstructie en neem je hen in een wurggreep. Welke types komen er dan op het dorp af, als het straks half leeg staat?”
Als het dorp zo belangrijk is, lijkt er feitelijk maar één oplossing te zijn: een stop op steeds verdere groei van de industrie.
„Dat is een hele moeilijke. Als je dat doet, hobbel je in feite achteruit. Het is niet echt een alternatief. Moerdijk bevindt zich op een heel gunstige locatie; het is niet voor niets de vierde zeehaven van Nederland. De bedrijvigheid daar is goed voor de hele regio en ook voor het dorp zelf vanwege de werkgelegenheid.”
Meer bedrijvigheid betekent meer risico. Bent u bang voor een herhaling van een brand als bij Chemie-Pack in 2011, toen het dorp letterlijk onder de rook lag?
„Absolute veiligheid kunnen we niet garanderen. Eerlijk is eerlijk: wonen in Moerdijk heeft bepaalde risico’s. Een toename van de risico’s is niet leuk. Maar ik heb niet de indruk dat de brand in 2011 ervoor heeft gezorgd dat de mensen opeens heel anders tegen die risico’s aankijken.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's