Als geweldloze bij de sociaaldemocraten
BERLIJN. Ute Finckh-Krämer werd voorgedragen als SPD-kandidaat voor de Duitse verkiezingen voor komende zondag omdat ze zich sterk maakt voor geweldloosheid. Daarmee behoort ze tot een minderheid in de partij.
De wiskundige dr. Finckh-Krämer kreeg het pacifisme in de pastorie van haar vader van huis uit mee. Hij behoorde in de Tweede Wereldoorlog tot een van de laatste lichtingen voor de Wehrmacht en dat tekende zijn loopbaan. „Sinds de jaren zestig zet hij zich in voor gewetensbezwaarden die niet in het leger wilden. In de Duitse kerken is het weigeren van dienstplicht altijd belangrijk geweest.”
De vredesbeweging vindt dat de SPD te weinig pacifisten in de fractie heeft en hoopt daarom dat Finckh zondag in het Duitse parlement wordt gekozen.
De afgelopen weken speelde haar overtuiging een rol in de debatten over ingrijpen in Syrië. Finckh gelooft niet dat militaire druk heeft geholpen om president Assad over te halen zijn chemische wapens te vernietigen. „Er zijn weinig voorbeelden waarbij militaire druk tot een diplomatieke doorbraak heeft geleid. Zolang we niet weten of Assad opdracht heeft gegeven deze wapens te gebruiken, kennen we zijn motieven niet.”
Geweldloosheid is echter niet de partijlijn van de sociaaldemocraten. „Maar dat geldt voor geen van de partijen. Mijn partijkeuze is echter niet alleen gebaseerd op buitenlandse politiek”, aldus Finckh. De nadruk op sociale gerechtigheid is het belangrijkste motief voor Finckh om zich bij de sociaaldemocraten aan te sluiten. „Daartoe behoort ook het pleidooi voor een wettelijk minimumloon, wat in de campagne nu een hoofdpunt is.”
De SPD pleit voor een ondergrens van 8,50 euro per uur. Dat is eigenlijk te weinig, maar het zou niet wijs zijn te hoog te beginnen, meent Finckh. „Sommige sectoren werken nu nog met 4,50 per uur. Dat zijn de zogeheten dumplonen. Werkgevers redeneren dat werknemers het salaris bij de staat kunnen aanvullen. Wij denken dat een ondergrens in het loon beter is.”
De invoering hiervan zou ook kunnen leiden tot ontslagen.
„Waarschijnlijk blijft dat beperkt. Er kunnen wel verschuivingen optreden. Webwinkels bijvoorbeeld betalen hun personeel heel weinig. Misschien wordt daar personeel ontslagen, maar dat zal hopelijk leiden tot meer klandizie bij gewone winkels.”
Op het punt van gezinsbeleid zet de SPD zich in voor verhoging van de kinderbijslag. „Afhankelijk van het inkomen van de ouders. Wie veel verdient, heeft minder ondersteuning nodig. Het gaat ons erom dat alle kinderen voor de staat evenveel waard zijn.”
De SPD pleit ook voor de openstelling van het huwelijk voor homoseksuelen. Ondersteunt u dat?
„Ja. Ik denk dat dit Bijbels te motiveren valt. Als God toelaat dat er homoseksuelen zijn, moeten die dezelfde rechten hebben als getrouwden. In het geregistreerd partnerschap is dat nog steeds niet zo. Ik heb er trouwens begrip voor dat bijvoorbeeld piëtistische christenen dit anders zien.”
Welke coalitie krijgen we na volgende week?
„Dat is de grote vraag. Voortzetting van de CDU/FDP-combinatie is onwaarschijnlijk. Ook als de liberale FDP de kiesdrempel haalt, is de meerderheid te klein. Dus wordt het waarschijnlijk een grote coalitie van CDU en SPD. Mijn wens is trouwens rood-groen, van SPD en de Groenen. Misschien met hulp van Die Linken.”
Belangrijke vraag: Redt u het om in dit district de sterkste te worden?
„Ik kan sowieso via de partijlijst worden gekozen. Deze wijk Steglitz-Zehlendorf in Berlijn wordt wisselend vertegenwoordigd door iemand van SPD- en CDU-partij. Maar de huidige peilingen geven een voorsprong aan de CDU. Als wiskundige schat ik mijn kans dus niet veel groter dan 10 procent.”
>>rd.nl/duitsland
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's