Eerste begroting Rutte II
Omdat het al een tijdje op het pluche zit, zou je het bijna vergeten. Toch is de gisteren gepresenteerde Miljoenennota pas de eerste van het kabinet-Rutte II. Een overzicht van de beleidsvoornemens, per departement.
ALGEMENE ZAKEN
Het ministerie van Algemene Zaken heeft voor volgend jaar geen beleidswijzigingen gepland.
De belangrijkste taak van het ministerie is de eenheid van het regeringbeleid te bewaken en de communicatie van het kabinet naar buiten toe te stroomlijnen. Met het uitvoeren van die taak gaat premier Rutte (VVD) ook volgende jaar door.
Onder de verantwoordelijkheid van AZ valt bovendien de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Die studeert de komende tijd onder meer op collectieve arrangementen voor wonen, op zorg en pensioenen en op vrijheid en veiligheid in het cyberdomein.
BINNENLANDSE ZAKEN
Het systeem waarmee burgers kunnen inloggen op overheidssites, DigiD, krijgt een betere beveiliging.
Nu kunnen burgers zich identificeren met een wachtwoord of een sms-code. In de toekomst krijgt iedereen een zogenoemde DigiDkaart. Hoe het precies gaat werken, daarover doet minister Plasterk (PvdA) in zijn begroting geen mededelingen. De bewindsman werkt eraan dat iedereen van 2017 al zijn zakenmet de overheid digitaal kan regelen. Zo krijgt iedereen een berichtenbox voor zijn of haar elektronische post van de overheid. Verder komt er een onderzoek naar betrouwbare stemcomputers
WONEN EN RIJKSDIENST
Burgers die na de verkoop van hun huis met een restschuld blijven zitten, krijgen onder voorwaarden de mogelijkheid om bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie hun schuld mee te financieren.
Een beperkte groep kan hiervan gebruikmaken, zo kondigt minister Blok (VVD) aan in zijn begroting. De bewindsman kondigt een aantal maatregelen aan die burgers moeten stimuleren om hun hypotheken sneller af te lossen. Het fonds voor goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen groeit van 35 naar 185 miljoen euro.
SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID
De toeslagen voor onder meer huur en zorg worden in 2015 gebundeld in één huishoudtoeslag.
Voor ouderen betekent die maatregel een achteruitgang van gemiddeld 25 euro per maand, zo bleek gisteren uit de begroting van minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Ook wil hij samen met staatssecretaris Klijnsma (PvdA) de komende jaren meer werk maken van de aanpak van armoede en schulden. Verder worden de regels voor samenwonen voor AOW’ers eenvoudiger, worden de bedragen van het kindgebonden budget bevroren en gaat de kinderbijslag voor oudere kinderen stapsgewijs omlaag. Asscher trekt daarnaast geld uit voor medefinanciering van werkgelegenheidsplannen en de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.
VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Er wordt in 2014 nog niet bezuinigd op de huishoudelijke hulp; de geplande bezuiniging van 89 miljoen euro gaat niet door.
Dat betekent dat de midden- en hoge inkomens ook volgend jaar bij gemeenten kunnen aankloppen om thuiszorg, zonder dat dit gemeenten extra kost, aldus staatssecretaris Van Rijn (PvdA) gisteren.
De premie voor de zorgverzekering kan volgens de berekeningen van VWS komend jaar met 24 euro omlaag tot 1226 euro per jaar, meldde minister Schippers (VVD) gisteren.
Om te voorkomen dat mensen in een instelling te weinig geld overhouden voor uitgaven zoals waskosten, krijgen ze 1700 euro per jaar extra. Voor chronisch zieken en gehandicapten die thuis wonen, ontvangen gemeenten structureel 706 miljoen euro extra.
ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP
De rijksoverheid blijft het godsdienstonderwijs op de openbare school betalen.
Dat schrijven minister Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris Dekker (VVD) in hun begroting voor volgend jaar. Het kabinet wilde de 10 miljoen euro subsidie voor deze vorm van onderwijs schrappen, maar de Tweede Kamer was daar tegen. De bewindslieden hebben het geld nu in de begroting opgenomen, waardoor er voor de komende jaren meer zekerheid is over de financiering.
De bewindslieden investeren extra geld in onderwijs. Het ministerie wordt ontzien bij de bezuinigingen en krijgt in tegenstelling tot andere departementen zelfs compensatie voor de gestegen prijzen (ruim 200 miljoen euro). Het nationaal onderwijsakkoord zorgt voor een extra investering van 600 miljoen euro.
INFRASTRUCTUUR EN MILIEU
De bewindslieden Schultz van Haegen (VVD) en Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu gaan volgend jaar 149 kilometer extra asfalt aanleggen.
Ook willen ze de „spaghetti aan sporen” bij Utrecht Centraal ontwarren, waardoor daar een betere doorstroming ontstaat.
Schultz gaat volgend jaar tempo maken met wegprojecten als de Blankenburgtunnel ten westen van Rotterdam, de ring Utrecht en de verlengde A15. Om het doel van maximaal 500 verkeersdoden in 2020 te realiseren, geeft het kabinet de komende jaren bijzondere aandacht aan fietsers en ouderen.
Mansveld presenteert volgend jaar de Ketenaanpak Kunststof. Daarmee wordt de waarde van gerecycled kunststof verhoogd en de bijdrage van kunststofafval aan de plastic soep in de wereldzeeën verminderd.
FINANCIËN
Mensen met hogere inkomens gaan er de komende jaren op achteruit, maar ook frisdrankdrinkers moeten inleveren.
Dat zijn de gevolgen van de plannen die het ministerie van Financiën gisteren bekendmaakte in het Belastingplan 2014. Zo willen minister Dijsselbloem (PvdA) en staatssecretaris Weekers (VVD) de algemene heffingskorting en de arbeidskorting meer inkomensafhankelijk maken. Uit angst dat mensen hun tabak of drank over de grens kopen, schrapt het kabinet de verhoging van de accijns op tabak en verlaagt het de verhoging voor bier en wijn. Om dat te kunnen bekostigen wordt wel de belasting op limonade en vruchtensap verhoogd. Verder wordt het tijdelijk mogelijk om bedragen tot 100.000 euro belastingvrij te schenken, mits dat bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning.
ECONOMISCHE ZAKEN
Pensioenfondsen en verzekeraars gaan met het kabinet een investeringsinstelling opzetten.
Het kabinet reserveert 10 miljoen euro uit voor de opstartkosten van de instelling, zo meldde minister Kamp (VVD) van Economische Zaken gisteren. Ook komt er geld voor leningen aan startende ondernemers en kleine bedrijven die niet door de bank worden geholpen.
Staatssecretaris Dijksma (PvdA) gaat volgend jaar met veehouders plannen uitwerken om vanaf 2015 alle stallen duurzaam te bouwen. Ze wil ook diertransporten verbeteren, minder ingrepen bij dieren en een betere fokkerij van gezelschapsdieren. De nieuwe Wet natuurbescherming wordt volgend jaar van kracht en zorgt voor minder regels. Investeren in natuurontwikkelingsprojecten wordt interessanter.
VEILIGHEID EN JUSTITIE
Net als dit jaar zullen minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (beiden VVD) ook in 2014 het ene na het andere wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen.
Speerpunt voor Opstelten is het versimpelen van de werkprocessen binnen de rechterlijke macht en het openbaar ministerie. Digitalisering is daarbij het sleutelwoord.
Bij de politie verdwijnt de papieren bon. In plaats daarvan verwerken agenten straks alle benodigde gegevens ter plaatse in een handcomputer.
De wet die zou regelen dat het betaald voetbal de kosten van politie-inzet bij wedstrijden zelf moet betalen, komt er niet. Opstelten ziet daarvan af. Teeven komt met een wet die slachtoffers meer ruimte geeft om in de rechtszaal in te gaan op het delict waarvan ze de dupe zijn geworden.
BUITENLANDSE ZAKEN
De diplomatieke posten in Europa worden versoberd.
Waar mogelijk gaat Nederland samen met andere EU-landen dezelfde ambassadegebouwen gebruiken. Door verder een aantal consulaten-generaal te sluiten, hoopt minister Timmermans (PvdA) de bezuiniging op zijn departement te halen. Diplomatieke vertegenwoordigingen in opkomende economieënwordenbelangrijker; daar valt geld te verdienen. Timmermans gaat bovendien proberen voor Nederland een zetel in de VN-Mensenrechtenraad te bemachtigen voor de periode 2015- 2017.
ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
In het fonds dat handel met en in ontwikkelingslanden moet stimuleren, stort minister Ploumen (PvdA) volgend jaar fors minder geld.
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat vanaf volgend jaar een kwart miljard euro in dit fonds terecht zou moeten komen, maar Ploumen brengt dit bedrag terug naar 100 miljoen. Er was eerder veel kritiek vanuit de oppositie op het bedrag van 250 miljoen.
Een woordoerder benadrukte dat het niet om een bezuiniging gaat. Er is deze kabinetsperiode 750 miljoen voor het fonds uitgetrokken, en dat bedrag zal in 2017 ook worden bereikt.
DEFENSIE
Minister Hennis van Defensie maakt dit jaar een einde aan een jarenlange discussie: de F-16 zal worden opgevolgd door de JSF.
Dat gevechtsvliegtuig „is hét toestel dat de meeste militaire mogelijkheden biedt en voor onze vliegers ook het meest veilige is”, aldus de VVD-bewindsvrouw. De 37 JSF’s moeten „zeker dertig tot veertig jaar” meegaan. De aankoop gaat niet ten koste van andere krijgsmachtdelen.
Hennis moet 348 miljoen euro bezuinigen. Vooral om de financiële huishouding op het departement zelf op orde te brengen. Dat gaat ten koste van 2400 functies. Ook sluit ze vier kazernes.
Graphics
Originele artikel bevat grafisch overzicht van alle inkomsten en uitgaven van het rijk uit de miljoenennota van 2014 en een grafisch overzicht van het doorgerekende koopkrachtverlies voor de meeste groepen in de samenleving.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's