Alarm artsen over medische zorg in Syrië
„Gezondheidssysteem staat op instorten”
LONDEN. Een internationale groep van circa vijftig gezaghebbende medici heeft de internationale gemeenschap opgeroepen meer steun te bieden aan artsen die in Syrië hun levens riskeren om slachtoffers van het geweld te helpen.
In een gisteren gepubliceerde open brief in het wetenschappelijk blad The Lancet noemen de deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg de burgeroorlog in Syrië een van de ergste humanitaire crises sinds de Tweede Wereldoorlog. „Naar schatting 100.000 mensen zijn gedood, van wie een groot aantal burgers”, aldus de ondertekenaars van de brief. „Heel veel anderen zijn gewond geraakt, gemarteld of misbruikt.”
De briefschrijvers willen dat de Verenigde Naties en internationale donoren hun steun aan netwerken van Syrisch medisch personeel vergroten. Ook roepen ze de regering en de opstandelingen ertoe op af te zien van aanvallen op medisch personeel, ziekenhuizen en ambulances. Volgens de opstellers van de brief staat het Syrische gezondheidssysteem op instorten. „Patiënten vechten tegen chronische ziektes als kanker, diabetes, hypertensie en hartziekten.”
Bij de gifgasaanval van vorige maand bij Damascus is het zenuwgas sarin gebruikt, zo bleek gisteren uit het rapport van het VN-team dat onderzoek heeft gedaan naar de aanval, waardoor zeker 1400 mensen om zijn gekomen. Het rapport laat volgens Frankrijk geen ruimte voor twijfel dat de Syrische regering achter de aanval zat, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, in een reactie.
Het VN-onderzoeksteam constateert dat er gronddoelraketten zijn gebruikt en dat daarmee sarin is afgevuurd onder weersomstandigheden die zo veel mogelijk slachtoffers moesten veroorzaken. De temperatuur daalde tussen 2.00 en 5.00 uur ’s ochtends, waardoor de lucht niet steeg maar daalde, zodat zo veel mogelijk mensen het gas zouden inademen.
„De resultaten zijn overweldigend en buiten kijf; de feiten spreken voor zichzelf”, zei Ban gisteren tegenover de Veiligheidsraad.
Intussen is het VN-onderzoeksteam voor mensenrechten in Syrië een onderzoek begonnen naar veertien aanvallen van de rebellen waarbij mogelijk gifgas is gebruikt.
Het Syrische leger meldde gisteren dat buurland Turkije overhaast heeft gehandeld toen het gisteren een Syrische Mi-17-helikopter neerhaalde die het Turkse luchtruim schond. Turkije zou de spanningen willen laten escaleren, aldus het leger. Volgens de strijdkrachten was de Syrische helikopter op de terugweg toen hij werd neergehaald. Het toestel was bovendien niet beladen met wapens, stelde het Syrische leger.
Volgens Turkse media hebben de twee piloten het toestel met parachutes verlaten. Zij zijn mogelijk door Syrische rebellen gedood.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's