Bakermat protestantisme telt nauwelijks nog protestanten
HALLE. Nergens in Duitsland zijn nog zo weinig protestanten te vinden als in Saksen-Anhalt, de wieg van de Reformatie. Volgens de jongste cijfers rekent nog geen 15 procent van de bevolking zich tot het protestantisme – het kleinste percentage van het hele land.
Manfred Scherschinski, directeur van het bureau voor statistiek in Saksen-Anhalt, noemde dit gegeven onlangs tijdens een bijeenkomst in Halle (Saale), aldus de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Wittenberg, de stad waar de reformator Maarten Luther (1483-1546) in 1517 zijn 95 stellingen tegen de aflaat sloeg aan de deur van de slotkerk, vormt hier geen uitzondering.
Ook het aandeel rooms-katholieken in Saksen-Anhalt is, met 3,4 procent, zeer gering. De overgrote meerderheid van de bevolking van de Oost-Duitse deelstaat, 82 procent, behoort volgens de uitkomsten van de laatste volkstelling noch tot de Evangelische, noch tot de Rooms-Katholieke Kerk.
In andere delen van het –voormalig communistische– Oost-Duitsland ziet het er overigens niet veel beter uit, aldus Idea. Ook in Mecklenburg-Voor-Pommern (17,5 procent), Brandenburg (17,8 procent) en Saksen (20,9 procent) zijn de protestanten duidelijk in de minderheid. Een uitzondering vormt Sleeswijk-Holstein **, waar meer dan de helft (53,7 procent) van de bevolking tot de Evangelische Kerk behoort.
Gemiddeld 30,3 procent van de Duitse bevolking is protestants en 30,8 procent rooms-katholiek. Meer dan een derde van de Duitsers, 38,8 procent, rekent zich tot geen enkele religieuze gemeenschap. In totaal voelen 53,2 miljoen Duitsers zich verbonden aan het christendom. Van hen zijn er 24,7 miljoen lid van de Rooms- Katholieke Kerk; 24,3 miljoen van de Evangelische Kerk in Duitsland, de protestantse landskerk. Ruim 10 procent van de bevolking rekent zich tot geen enkele religie of levensbeschouwing. De meesten wonen in de voormalige DDR, waar een derde deel zich als niet-godsdienstig beschouwt.
** CORRECTIES EN AANVULLINGEN
De Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein lag indertijd niet in (communistisch) Oost-Duitsland, maar in West-Duitsland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 17 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's