Migratie ondanks de crisis nog in de lift
NEW YORK. Ondanks de economische crisis blijft het aantal migranten wereldwijd stijgen. Volgens nieuwe cijfers van de Verenigde Naties leven er 232 miljoen mensen in een ander land dan waar ze geboren zijn.
Uit de nieuwe cijfers van het VN-agentschap voor Economische en Sociale Zaken (DESA), die deze week bekend werden, blijkt daarmee dat de internationale migratie nog altijd in de lift zit, zij het in een lager tempo dan voor 2008 toen de crisis begon.
VN-vicesecretaris-generaal Wu Hongo benadrukte deze week de positieve invloed van migratie op ontwikkeling. „Migratie verbreedt de kansen voor individuen, het is een cruciaal instrument om armoede terug te dringen.”
De meeste migranten (74 procent) hebben de leeftijd dat ze kunnen en mogen werken – 20 tot 64 jaar.
De VS zijn nog altijd de meest populaire bestemming, met zo’n 45,8 miljoen migranten. Op de tweede plaats komt Saudi-Arabië, dat sinds 1990 maar liefst 7miljoen migranten ontving. Europa en Azië zijn de continenten met de grootste migrantenpopulatie: 72 en 71 miljoen.
Aziaten en Zuid-Amerikanen vormen de grootste groepen migranten. Van de Aziaten wonen er 19 miljoen in Europa en rond de 16 miljoen in Noord-Amerika. Van de Zuid-Amerikanen woont de meerderheid, 26 miljoen, in Noord-Amerika. Binnen Azië groeit een migratiestroom die gaat van het zuiden naar het westen. „Wat nieuw is, is de enorme bouwactiviteit in het Midden-Oosten”, zegt Bela Hovy van DESA. „Mensen uit ontwikkelingslanden als Bangladesh, Sri Lanka en Nepal verplaatsen zich naar die landen. Saudi-Arabië is de belangrijkste bestemming, met Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.”
Die migratiestromen hebben invloed op de ontwikkeling van de thuislanden, omdat de arbeiders geld naar hun familie thuis sturen. „Dat is goed voor het gezin van de arbeider en voor het ontwikkelingsland waar ze leven”, zegt Hovy. „De kinderen die achtergebleven zijn, kunnen zo naar school en hebben toegang tot gezondheidszorg.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's