Hoe je rijk wordt
Doe als iemand die rijk is. Dan word je vanzelf rijk(er).
Dat is –kort samengevat– de inhoud van het nieuwe boek van econome Erica Verdegaal. In ”Waar doen ze het van? Hoe je rijk wordt. En blijft” (uitg. Haystack, 208 blz., ISBN 9789461260550, € 16,95) legt ze uit hoe (zeer) rijke mensen denken en welke keuzes ze maken. Dit ter aanmoediging van lezers die graag wat meer geld voorhanden zouden hebben.
Wat je nodig hebt, zijn geduld, slimheid en spaarzaamheid. Schaf geen overbodige spullen aan, uit gewoonte of om indruk op anderen te maken. Laat je geen behoeften aanpraten door handige verkopers of mooie advertenties. Koop niet op krediet, mijd leningen.
Doe zoals de rijken doen – die zich armer presenteren dan ze zijn. Trek je eigen plan. Geef je geld niet uit, maar laat het voor je werken, zoals Erica Verdegaal dat omschrijft. Los je hypotheek af, ga sparen –zelfs als de rente extreem laag is– of investeer in een (betrekkelijk veilig) beleggingsfonds.
Familievooroordelen bepalen volgens de auteur hoe mensen diep vanbinnen over geld denken. En ermee omgaan. Stel dat oma of vader altijd zei dat iemand die voor een dubbeltje geboren is nooit een kwartje wordt. Het nageslacht knoopt dat in zijn oren en gaat zich ook zo gedragen. „Mensen als wij worden altijd gepakt.” „Ik maak toch geen promotie.” Het devies van Erica Verdegaal: stel vast wat je geldvooroordelen zijn en probeer die te doorbreken.
Ze geeft daarvoor een beknopte test, die ook nuttig kan zijn voor echtparen voor wie geldbesteding een heikel thema is. Logisch dat het weleens botst als de een oppotter en de ander een verkwister blijkt te zijn.
Voor wie is dit boek bestemd? Geldmonniken (die onverschillig staan tegenover geldzaken) en verkwisters (mensen met een gat in hun hand) kunnen er veel van opsteken. Maar ze zullen het niet snel lezen, omdat ze niet in geldzaken geïnteresseerd zijn.
Het is de vraag of de blijmoedige toon aansluit bij mensen die al jaren krap bij kas zitten of zich al een slag in de rondte hebben bezuinigd. Wat moeten zij met het advies om elke maand een vast bedrag te sparen?
De inhoud zal vermoedelijk vooral mensen aanspreken die toch al bezig zijn met sparen, consuminderen of het fanatiek aflossen van hun hypotheek. Of die een laatste zetje nodig hebben om daar werk van te gaan maken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 14 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's