Brussel neemt eerste stap in richting van bankenunie
BRUSSEL. Het Europees Parlement heeft gisteren besloten het toezicht op de grootbanken van de eurozone op te dragen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Hiermee is de eerste stap gezet naar de oprichting van een Europese bankenunie.
Het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme op de 150 grootste banken van de eurozone moet eind volgend jaar van start gaan. Wel wordt eerst nog een stresstest uitgevoerd voor alle banken. EU-lidstaten die hun eigen munt hebben behouden kunnen zich later desgewenst zelf onder ECB-toezicht stellen.
Het Parlement in Brussel stemde gisteren met een overweldigende meerderheid in met het aanstellen van de ECB als toezichthouder. Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso toonde zich na afloop van de stemming „uiterst tevreden.” Volgens hem is zo’n unie de sleutel tot het herstel van de Europese economie.
De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden, de zogeheten eurogroep, zijn vandaag en morgen bijeen in de Litouwse hoofdstad Vilnius om verder te praten over vervolgstappen naar een bankenunie. Daar vallen ook de plannen onder voor een mechanisme dat in werking treedt als een Europese bank failliet gaat of dreigt te gaan. Het mechanisme moet bestaan uit een onafhankelijke ”resolutie-autoriteit” en een door de Europese banken zelf gevuld ”resolutiefonds”.
Barroso sprak gisteren de hoop uit dat deze systematiek er snel komt. Verder zei hij woensdag in zijn State of the Union al dat hij de wetgeving hiervoor vóór de Europese verkiezingen in mei door het Parlement wil hebben geloodst. De derde pijler van de bankenunie, de oprichting van een Europees reddingsfonds voor banken, volgt waarschijnlijk pas later.
Voordat de Europese toezichthouder op de bankensector in het najaar van 2014 actief wordt, zullen de banken die onder het toezicht gaan vallen, een grondige analyse ondergaan. Minister Dijsselbloem maakt zich geen zorgen over de doorlichting van de Nederlandse banken ABN AMRO, SNS Reaal, ING en Rabobank, liet hij vanmorgen voorafgaand aan het overleg in Vilnius weten. „Ik vind het belangrijk dat ook de Nederlandse banken zeer nauwgezet worden doorgelicht. Zonder compromissen en met alle boeken op tafel.”
Bas Belder, lid van het Europees Parlement namens de SGP, zei gisteren in een reactie dat een bankenunie een hachelijk avontuur wordt. „Zwakke banken moeten herkapitalisatie krijgen voordat ze deel uitmaken van de bankenunie. Het is echter zeer de vraag of de crisislanden zelf het geld hebben voor deze herkapitalisatie. Het gevaar is groot dat banken met onvoldoende kapitaal in de bankenunie komen.”
De regeringsleiders werden het eind vorig jaar eens over de instelling van een bankenunie.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's