„Ik verkoop geen kiloknallers, maar alleen kwaliteitsvlees”
VEENWOUDEN. Vers vlees van goede kwaliteit, waarvan bekend is waar het vandaan komt. Dat wil slager Sjoerd van Poele (44) verkopen in zijn winkel aan de Lysterstrjitte in Veenwouden. „Klanten waarderen dat, aldus Van Poele.
Vorige week nog ontstond er opschudding na een uitzending van het televisieprogramma Zembla, waarin beweerd werd dat er structureel gesjoemeld wordt met vlees dat het Beter Leven Keurmerk heeft.
Volgens Zembla wordt dit Beter Levenvlees regelmatig gemengd met vlees uit de bio-industrie. Consumenten in de supermarkt betalen echter wel een hogere prijs voor het Beter Levenvlees.
Dat soort gesjoemel kan niet plaatsvinden in de slagerij van Sjoerd van Poele. Twee jaar geleden startte hij zijn eigen slagerij en vanaf het begin probeerde hij zo veel mogelijk vlees te krijgen waarvan de herkomst volledig bekend was. Als het gaat om varkensvlees, koopt Van Poele daarom alleen het zogenoemde Fribernevlees in, dat geproduceerd wordt door varkenshouders die hun dieren onder betere omstandigheden houden dan reguliere varkensboeren en hun voer geven dat uit Friesland afkomstig is.
Voor zijn kippenvlees maakt Van Poele sinds een jaar gebruik van het Gildehoen, waarvan de pluimveehouders ook streven naar duurzaam geproduceerd kippenvlees. En voor zijn rundvlees is Van Poele sinds kort aangesloten bij de Keten Duurzaam Rundvlees (KDR), een samenwerkingsverband tussen veehouders, slachterijen, grossiers en slagers, die ernaar streven de kwaliteit van het rundvlees te verbeteren. De eisen van de KDR zijn streng: zo moeten de dieren in hun zoogperiode buiten grazen en zijn castratie en brandmerken absoluut verboden.
Regelmatig krijgt Van Poele controleurs over de vloer die zijn vlees keuren. „Blijkt dan dat je gesjoemeld hebt, dan hang je. Dan ben je je geloofwaardigheid direct kwijt.”
Het resultaat is dat in Van Poeles slagerij alleen kwalitatief goed vlees ligt, waarvan de herkomst bekend is. „Daarmee kun je je onderscheiden van anderen”, weet de slager. „Klanten weten hier waar ze aan toe zijn. Er liggen geen onbekende dingen of dubieuze worsten in de schappen. Ik verkoop geen kiloknallers, maar alleen goed vlees.”
Dat waarderen zijn klanten, merkt Van Poele. Sommigen komen apart om deze redenen naar zijn slagerij. „Ik kan geen percentage noemen, maar ik merk het wel. Zelfs een paar mensen die vroeger alleen biologisch vlees aten, komen nu hier. Die vinden dit vlees ook verantwoord omdat het duidelijk is waar het vandaan komt.” Biologisch vlees is daarbij volgens Van Poele vaak onnodig duur en hoeft niet per se van goede vleesrassen te komen. „Je eet nog weleens een oude koe op.”
Dat Van Poeles vlees door de hoge kwaliteitseisen duurder is, bestrijdt hij. „Vergelijk mijn prijzen maar eens met die van de supermarkt. Dan zul je zien dat het niet veel uitmaakt. In sommige gevallen ben ik zelfs goedkoper.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's