„Everdingen moet weer een vitaal dorp worden”
EVERDINGEN. Een supermarkt met het gebruikelijke assortiment, aangevuld met streekproducten, een ontmoetingsplek om een kopje koffie te drinken, een bibliotheek en een pinautomaat. Dat is het ambitieuze verlanglijstje voor Everdingen van een groep bewoners. „En als het even kan, moet de bus ook weer door het dorp rijden”, zegt woordvoerder Liz Geurts.
Eind deze maand wordt de stichting Vitaal Dorp opgericht; komend voorjaar moet de komst van de winkel zijn gerealiseerd.
Everdingen (gemeente Vianen) telt zo’n 1300 inwoners. Het is een idyllisch plattelandsdorpje met twee kerken en een school, omzoomd door weilanden en aan de noordkant aanschurkend tegen de Lekdijk. „Het is heerlijk rustig, ruim opgezet met veel speelplaatsen voor de kinderen. Het is goed wonen hier”, benadrukt Geurts. Maar daarmee is niet alles gezegd. „We hebben geen bus, geen winkel, geen bibliotheek, er blijft niks meer over, het dorp loopt leeg.”
De Everdingse kent de oorzaak. „Er is te weinig klandizie, het is niet haalbaar om je hier als middenstander te vestigen. Ook de bus en de pinautomaat zijn verdwenen, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt.”
Het weghalen van de pinautomaat, begin deze zomer, was de druppel die de emmer deed overlopen. De automaat verdween net op het moment dat de gemeente de inwoners had gemobiliseerd om tijdens inspraakavonden mee te denken over de leefbaarheid van hun kern. Het was de aanleiding voor zeven dorpelingen om de handen ineen te slaan in een poging het tij te keren.
Vitaal Dorp wil de winkel, de ontmoetingsplaats en de bibliotheek in twee leegstaande klaslokalen van basisschool De Regenboog huisvesten, pal naast dorpshuis ’t Knooppunt. „Dan hebben we alle voorzieningen bij elkaar. We proberen in de winkel ook een vestiging van Post.nl en een stomerij onder te brengen. En we doen er alles aan om de bus terug in het dorp te krijgen. Al zal dat niet meevallen.”
Geurts constateert dat de meeste inwoners zich aardig weten te redden. „Maar voor ouderen wordt het lastig. Bovendien trekken steeds meer jonge gezinnen weg. Dat is een ramp voor het dorp. Zo slaat de vergrijzing toe en wordt ook de school in zijn voortbestaan bedreigd.”
Het initiatief wordt breed gesteund, onder meer door de gemeente Vianen, die het probleem onderkent. „Er is al jaren bijna niets gebouwd. Er dreigt krimp en dat gaat ten koste van de leefbaarheid”, stelde wethouder Verweij onlangs. Inmiddels krijgt de stichting volop ambtelijke hulp bij haar pogingen; financiële steun zit er niet in. Ook de school is enthousiast over het initiatief en juicht het toe dat er lokalen voor dit doel worden gebruikt.
De inwoners staan eveneens vierkant achter het werk van de stichting. „Ik ben in Everdingen geboren en getogen en woon hier met veel plezier. Ik ken bijna iedereen”, zegt een 60-jarige inwoonster die liever niet met haar naam in de krant komt. „Vroeger waren er op het dorp drie bakkers en drie kruideniers. Nu is er niks meer. Natuurlijk is het vervelend om voor van alles en nog wat naar Vianen of Culemborg te moeten, zeker als je geen auto hebt. Aan de andere kant: we weten niet beter. Ik vind het een nobel streven om hier weer een winkel te vestigen. Maar werkt dat wel? Het assortiment wordt duurder dan elders. Dus kopen de mensen alleen dingen die ze tekortkomen.”
Daisy Visser (26) woont ook haar hele leven in Everdingen en is laaiend enthousiast over Vitaal Dorp. „Geweldig als er weer een winkel komt. Voor de ouderen, maar ook voor mezelf. Ik ga er zeker mijn boodschappen halen. Natuurlijk wordt het duurder dan in de stad, maar dat bespaar ik weer op de benzine. De komst van een bibliotheek juich ik ook toe. Ik ben een echte lezer.”
Geurts en haar kompanen willen de winkel laten runnen door een betaalde kracht, een groep vrijwilligers en werklozen die zo werkervaring kunnen opdoen. Voor de aanpassing en de inrichting is tussen de 50.000 en de 100.000 euro nodig. „We proberen allerlei fondsen en subsidies binnen te halen. We zien wel wat we kunnen krijgen en daar beginnen we mee.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's