Armoede Oost-Europa schokt nog steeds
ALMERE. Het verschil tussen arm en rijk wordt in veel Oost-Europese landen steeds groter. Hulporganisatie Zending over Grenzen (ZOG) komt dan ook nog niet zonder werk te zitten. De Nederlandse instantie viert morgen haar veertigjarig bestaan.
Zending over Grenzen helpt kansarme mensen in Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië.
Bracht de organisatie in de beginjaren vooral Bijbels naar landen achter het IJzeren Gordijn, later kwam daar praktische hulpverlening bij. Ieder jaar gaan er vanuit Nederland 220 vrachtwagens met goederen op weg. Deze goederen zijn afkomstig uit de elf landen waarin de internationale organisatie Mission without Borders werkzaam is. Behalve met goederen helpt ZOG bij het geven van onderwijs, geestelijke toerusting en voorlichting over gezondheid.
„Wij blijven in Oost-Europa, ondanks de uitbreiding van de Europese Unie”, zegt Peter van der Bijl, directeur van Zending over Grenzen in Nederland, België en Duitsland en internationaal directeur van de logistieke organisatie. „Sinds Roemenië en Bulgarije lidstaten zijn, gaat er veel subsidiegeld naartoe. Het lijkt goed te gaan met deze landen, maar de kloof tussen rijk en arm wordt alleen maar groter. Een broodje hamburger en de diesel kosten vrijwel evenveel als in Nederland. Het leven is er erg duur geworden. Hulp blijft dus hard nodig.”
Geschokt
Van der Bijl reist sinds 1981 naar Oost-Europa, maar kan naar eigen zeggen nog steeds geschokt zijn door de diepe armoede en uitzichtloosheid die hij er tegenkomt. ZOG helpt mensen aan de onderkant van de samenleving op weg om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Met zaaigoed of met een opleiding. Of met huiswerkbegeleiding.
De situatie waarin dat gebeurt, verschilt per land. In Moldavië steunt de organisatie vrijwel alle kindertehuizen, in Roemenië, waar kindertehuizen gaandeweg verdwijnen, heeft de hulpverlening plaatsgemaakt voor hulp in gezinnen. Vaak hebben opa en oma hier de plaats ingenomen van de ouders, omdat die in Zuid- of West-Europa werken.
Ook het organiseren van kinderkampen en het verspreiden van literatuur (zoals 1 miljoen Bijbels in de afgelopen drie jaar) zijn belangrijke taken van ZOG.
Merkkleding
De goederen die op transport gaan, komen voor 80 procent bij bedrijven vandaan die anoniem willen blijven. Geen loodsen met afgedankte troep bij ZOG. Armen worden vaak voorzien van merkkleding en gloednieuwe matrassen. Al wil de directeur tweedehands spullen niet minachten. „Deze zijn zeer geliefd.”
De kracht van de organisatie schuilt volgens hem in de samenwerking met plaatselijke kerken en lokale overheden. Daarbij heeft ZOG in elk van de zes landen tientallen coördinatoren in dienst en werkt ze internationaal met 3000 tot 3500 vrijwilligers.
Tien jaar geleden maakte ZOG een roerige periode door. Financieel wanbeleid en bestuurlijke problemen gaven het imago van de organisatie een flinke deuk. Hoe kijkt Van der Bijl, die destijds tijdelijk buiten de organisatie werkzaam was, hierop terug?
„Het was een donkere tijd en het is niet leuk dat hierover vragen blijven komen, hoewel ik dat kan begrijpen. Inmiddels is er veel veranderd. We rapporteren uitgebreid over onze activiteiten. Bovendien worden onze projecten sinds 2012 door accountants gecontroleerd. Daardoor hebben we veel vertrouwen teruggewonnen.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 13 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's