„Papegaai is meesterlijke imitator”
Door haar woning vliegen al twintig jaar vier papegaaien, waaronder een grijze roodstaartpapegaai, een Mulleramazone en een roze kaketoe. Winny Weinbeck uit Zeist, gedragstherapeut voor deze dieren, vindt dat haar papegaaien dagelijks minimaal vier uur de kooi uit moeten. „Het zijn immers vogels.”
De papegaai heeft haar hart gestolen. „Zijn schoonheid en zijn intelligentie spreken me aan. Het zijn hoogontwikkelde dieren die ik veel kan leren. Het zijn bijzonder sociale dieren. Ik kan ze commando’s leren op te volgen. Tot op zekere hoogte kan ik ook met ze converseren in de menselijke taal, afhankelijk van hun intelligentie. Net als bij mensen is de ene papegaai wat slimmer dan de andere.”
Weinbeck zegt dat haar huisdieren dingen zoals fruit kunnen herkennen en voorwerpen kunnen aangeven. „Ze leren net als een klein kind. Als ik een appel laat zien, zegt de papegaai dat het een appel is. Of hij vraagt om een appel. De oudste, Ukkie, geeft meestal duidelijk aan dat hij uit de kooi wil.
De vogels zijn meesterlijke imitators, want ze kunnen ook je stem overnemen. Ze zijn in staat het geluid van de deurbel feilloos na te bootsen, of het piepje van de magnetron. Ze weten dat mensen op zulke geluiden reageren. Dus als ze aandacht willen –en die willen papegaaien dolgraag– laten ze mensen op die manier in de benen komen.”
De papegaaiengedragstherapeut vertelt met smaak over haar leven met haar huisdieren in één ruimte. „Als ik ’s avonds televisie zit te kijken en de papegaaien zijn buiten de kooi, spannen ze samen om mijn aandacht te vangen. Ze vliegen naar de keuken en sjorren met z’n tweetjes net zolang aan een waterketel totdat het ding met veel geraas op de vloer valt.” Lachend: „Als de anderen al te druk zijn, zegt Ukkie: „Wat zijn jullie toch vervelende vogels. Ga terug in je kooi.” Als ik bezoek heb, vinden ze het leuk om op de een of andere manier deel te nemen aan het gesprek. Ze kunnen de bezoeker imiteren, meelachen of „poehoe” roepen als iemand flink niest.”
Papegaaien zijn prima in een doorsneewoning te houden, meent Weinbeck. „De dieren vragen wel veel aandacht en tijd. De zorg voor de papegaaien kun je in de vakantie niet eventjes aan de eerste de beste buurman overlaten. Een vaste oppas die de papegaaien kennen is het beste. De vogels leggen een behoorlijk beslag op je leven. Hun impact is groot, net als die van kinderen overigens.”
Dieren die door het huis vliegen, moeten ook hun ontlasting kwijt. Dat is volgens Weinbeck in haar woning geen probleem. „Ik heb door de hele woning parket. Over de bank ligt een kleed. Meestal poepen de papegaaien op hetzelfde plekje op een krant, maar ook weleens elders. Een vlekje hier of daar poets ik zo weg.”
Dit is het vijfde deel in een serie artikelen over niet-alledaagse huisdieren. >>rd.nl/mijnhuisdier
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's