Gijzeling door Filipijnse rebellen houdt aan
ZAMBOANGA. Moslimrebellen die in het zuiden van de Filipijnen tientallen mensen gegijzeld houden eisen internationale bemiddeling. Ze zijn intussen al voor de vierde dag in gevecht met het Filipijnse regeringsleger.
De rebellen van het Moro Nationaal Bevrijdingsfront (FMLN) houden burgers gegijzeld als menselijk schild. Zij hebben zich met hun gijzelaars verschanst in vier dorpen in de buurt van de stad Zamboanga.
Duizenden burgers in de regio zijn voor de gevechten op de vlucht geslagen. Sinds maandag zijn er voor zover bekend negen doden gevallen. De rebellen, ongeveer 200 in getal, namen dinsdag de haven van Zamboanga onder vuur. Daarop werden extra politie- en legerversterkingen naar de stad gedirigeerd.
Volgens berichten waren er vanmorgen opnieuw gevechten tussen het leger en de rebellen. Rebellen zouden een stad zijn binnengevallen.
De FMLN-rebellen zijn kwaad op de regering, die zich naar hun zeggen niet heeft gehouden aan de afspraken die zij in een vredesakkoord in 1996 met de organisatie heeft vastgelegd. Zo is er van de belofte om een autonome regio voor de moslims in het zuidelijke deel van de archipel te verwezenlijken niets terechtgekomen. De eilandenstaat is overwegend rooms-katholiek.
Het FMLN heeft eerder gedreigd eenzijdig de onafhankelijkheid uit te roepen en in het zuiden een eigen republiek te vestigen. De afgelopen dagen heeft de leider van de organisatie, Nur Misuari, zich niet meer laten horen.
De rebellen hebben een voorstel om plaatselijke bemiddelaars naar een oplossing van het conflict te laten zoeken afgewezen. Zij willen internationale bemiddelaars, zo maakte de burgemeester van Zamboanga, Maria Climaco, gisteren bekend.
Het is niet uitgesloten dat de actie van het FMLN is ingegeven door ongenoegen over de toenadering tussen de regering en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (FMLI), een veel grotere, rivaliserende islamitische rebellenbeweging in het zuiden. Deze beweging telt zo’n 12.000 strijders.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's