Vluchteling Syrië blijft liefst dicht bij huis
BEIROET. In Nederland en andere Europese landen woedt de discussie of er Syrische vluchtelingen moeten worden opgevangen en hoeveel. Maar zelf lijken lang niet alle gevluchte Syriërs daarmee bezig.
Het liefst willen ze zo snel mogelijk naar huis. En lukt dat niet, dan willen ze in elk geval zo dicht mogelijk bij huis en haard blijven.
„Als het veilig is, willen we weer naar huis”, zei de Syrische Nahla (35) gisteren. Ze verblijft sinds enige maanden in een illegaal tentenkamp in Libanon. Samen met haar vijf kinderen is ze gevlucht, uit angst voor bommen en vliegtuigen. „Als je had gezien hoe we moesten vluchten, had je medelijden met ons gehad.”
Net als haar 55-jarige nicht wil ze niet te ver weg. Europa? „We weten niet wat we daar moeten”, aldus Yasmin. „We wachten, want we weten niet wat God voor plannen heeft met ons.”
Ook Mariam, uit de bevochten Syrische stad Aleppo, ziet niets in een vertrek naar Europa. „Ik weet het allemaal niet. Hier in Libanon heb ik iemand die voor me zorgt. Wat moet ik met mijn vijf kinderen in Nederland?” zegt ze bij een registratiecentrum van de Verenigde Naties in Zahle, nabij de Syrische grens.
De 33-jarige Sunduz hoopt nog altijd dat vluchten naar een ver land niet hoeft. Ze is twee weken geleden bevallen van een dochtertje, kort na haar aankomst in Libanon. Plannen lukt haar niet: „Ik denk alleen maar aan de dag van vandaag.”
De voormalige lerares wil terug naar Syrië. „Niets is waardevoller dan je eigen land. Als ik de mogelijkheid heb om te reizen, wil ik wel verder weg. Maar alleen als Syrië lang onveilig blijft.”
De 45-jarige kapper Fadi, die met zijn vrouw en oudere kinderen is gevlucht naar Beiroet, haalt in de Libanese hoofdstad bij de VN zijn paspoort op. Gevlucht uit Damascus probeert hij door te reizen naar Duitsland. „Ik ben mijn kapsalon, huis en auto kwijt. Samen met een neef heb ik een importbedrijf in Duitsland. Ik ben liever daar.”
In Duitsland zouden vandaag de eerste 107 van in totaal 5000 vluchtelingen uit Syrië aankomen. Ze krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning. Duitsland heeft het meest omvangrijke programma voor Syrische vluchtelingen. De Syriërs kunnen er bijvoorbeeld tijdelijk werken. De UNHCR wil dat meer landen dit regelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 11 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's