Veel kritiek op sociaal akkoord
DEN HAAG. Op het sociaal akkoord dat vakbonden en werkgevers met het kabinet hebben gesloten, bestaat veel kritiek.
Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de afspraken betreffende WW, ontslagrecht en flexwerk.
Vooral die laatste categorie roept weerstand op. In het sociaal akkoord is afgesproken om flexwerkers vanaf 2015 al na twee jaar recht op een vast contract te geven in plaats van na drie jaar. Deskundigen vrezen echter dat werkgevers flexwerkers straks nog eerder zullen lozen dan nu, en dat de maatregel dus averechts zal werken. Tijdens de hoorzitting bleek dat CDA en D66 die vrees delen en dat ook de VVD vraagtekens plaatst bij het plan.
Volgens onder anderen Rob Euwals van het Centraal Planbureau, Sywert van Lienden van jongerenbeweging G500, P. Verhoog van Detailhandel Nederland en kantonrechter Monetta Ulrici bestaat de kans dat er straks na twee jaar „een nieuw draaipunt” ontstaat en de werknemer kan vertrekken.
Behalve over de positie van flexwerkers werd ook gesproken over een aanpassing in de WW en een versoepeling van het ontslagrecht. De laatste twee maatregelen moeten in 2016 ingaan.
Over de voor- en nadelen van de ingrepen in WW en ontslagrecht lopen de meningen sterk uiteen, bleek tijdens de hoorzitting. Zo vindt bijvoorbeeld hoogleraar Ferdinand Grapperhaus dat het kabinet ook de ontslagtoets vooraf moet afschaffen. In het sociaal akkoord staat dat die gehandhaafd blijft.
Andere experts wezen er juist op dat ouderen onder de huidige omstandigheden nauwelijks nog aan de slag komen als ze hun baan verliezen, en dat zij de ontslagbescherming dus hard nodig hebben.
De rechtspraak toonde zich positief over de vernieuwing van het ontslagrecht, zoals minister Asscher heeft voorgesteld, en die de ongelijke behandeling in het huidige stelsel kan keren. Werkgevers kunnen nu nog kiezen voor ontslagaanvragen via het UWV (geen ontslagvergoeding) of naar de kantonrechter stappen (wel een ontslagvergoeding).
In het nieuwe voorstel beslist het UWV altijd over ontslag vanwege langdurige ziekte of als een bedrijf moet reorganiseren. Iedere werknemer die ontslagen wordt, krijgt een zogenoemde transitievergoeding die hem naar een volgende baan moet helpen.
Werknemers en werkgevers krijgen ook meer mogelijkheden tot hoger beroep, maar, zo vreest de Raad voor de Rechtspraak, de wet is mogelijk wel te gedetailleerd. De rechtspraak denkt ook meer kosten te gaan maken en daarom jaarlijks 6,4 miljoen euro extra nodig te hebben voor de extra rechtszaken.
Werkgeversvoorzitter Wientjes (VNO-NCW) en de vakbondsvoorzitters Ton Heerts van FNV en Jaap Smit van CNV deden tijdens de hoorzitting een oproep aan de politiek om het sociaal akkoord toch „van a tot z” uit te voeren.
Wientjes waarschuwde dat „elk onderdeel van het akkoord even belangrijk is” en dat er niet in gewinkeld kan worden zonder dat het akkoord heronderhandeld moet worden. „Het gaat om een totaalplaatje waar niet naar believen dingen uitgehaald kunnen worden”, aldus Smit.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's