Transparant kraanwater graag!
Waterbedrijf Vitens heeft een sponsorcontract gesloten met voetbalclub PEC Zwolle. Het gebrek aan transparantie hierover is slecht voor het vertrouwen in de (semi)overheid, vindt Pieter Plug.
De sponsordeal tussen kraanwaterleverancier Vitens en voetbalclub PEC Zwolle heeft deze zomer tot de nodige politieke en maatschappelijke ophef geleid. Veel klanten van Vitens vroegen zich af of het wel wenselijk is dat hun geld wordt besteed aan de Zwolse club. De ChristenUnie Gelderland zag daarin aanleiding om vragen over deze kwestie te stellen aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.
In het antwoord op deze vragen stelt het provinciaal bestuur dat er juridisch gezien geen speld tussen de sponsorovereenkomst te krijgen is. De ChristenUnie vindt dat een teleurstellende reactie die voorbijgaat aan de kern van de zaak: hoe gaan wij als (semi)overheid om met het vertrouwen en het geld dat ons door de inwoners van Gelderland is gegeven?
Bijna 5,5 miljoen mensen in Nederland maken gebruik van het water dat Vitens levert. Daarmee is het bedrijf het grootste waterleidingbedrijf van Nederland. Vanwege de bijzondere functie is Vitens een publiek bedrijf. Dit betekent dat alle aandelen in bezit zijn van provinciale en gemeentelijke overheden, die daarmee ook verantwoordelijk zijn voor toezicht op het bedrijf.
Dat Vitens geen reguliere marktpartij is blijkt onder meer uit de monopoliepositie die het bedrijf inneemt. Ontevreden klanten kunnen niet zomaar overstappen naar een ander waterleidingbedrijf, maar zijn gedwongen om klant te blijven bij Vitens. Dit betekent echter wel dat er een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid ligt bij zowel Vitens als de toezichthoudende overheid.
De ChristenUnie verwacht daarbij van de (semi)overheid dat ze als goed rentmeester sober en doelmatig met het toevertrouwde geld omgaat. De sponsordeal tussen Vitens en PEC Zwolle lijkt hier haaks op te staan. Ik schrijft bewust ”lijkt”, omdat de precieze inhoud van de sponsordeal nog steeds in nevelen is gehuld. Vitens en PEC Zwolle hebben namelijk afgesproken de omvang van het contract geheim te houden.
De ChristenUnie vindt dit onverstandig: de relatie tussen burgers en (semi)overheid is gebaseerd op vertrouwen en een van de belangrijkste manieren om dit vertrouwen te versterken is door open te zijn ten aanzien van je daden en het uitgavenpatroon. Transparant kraanwater graag om zuivere koffie te krijgen!
De auteur is fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Gelderland.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 9 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 9 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's