Energieakkoord is op zichzelf onvoldoende
DEN HAAG. Het gisteren ondertekende Energieakkoord biedt onvoldoende soelaas om te kunnen voldoen aan de Europese eis voor energiebesparing in 2020.
Dat blijkt uit een doorrekening van het Energieakkoord in opdracht van de Sociaal-Economische Raad.
Meer dan veertig partijen, waaronder kabinet, vakbonden, werkgevers en milieuorganisaties, zetten juist gisteren hun handtekening onder het vorige week overeengekomen Nationaal Energieakkoord.
Volgens minister Kamp worden met het Energieakkoord belangrijke stappen gezet ten aanzien van het streven om in internationaal verband te komen tot een volledig duurzame energievoorziening in 2050 en krijgt de Nederlandse economie op korte termijn een stevige impuls.
Hoewel het akkoord uniek is in de betrokkenheid van de partijen, is de beoogde energiebesparing vooralsnog dus echter nog onzeker.
Veel van de afspraken in het Energieakkoord moeten verder worden uitgewerkt, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving, Energieonderzoek Centrum Nederland en het Economisch Instituut voor de Bouw.
Volgens de instituten kan alleen bij een optimistische schatting, waarin uitgegaan wordt van maximale effectiviteit van de afspraken rond energiebesparing, de Europese eis voor energiebesparing in 2020 worden gehaald.
Ook oppositiepartijen SP en GroenLinks vinden dat het akkoord niet ver genoeg gaat. Het economisch bureau van ABN AMRO opperde dinsdag al dat er na deze nationale overeenstemming ook een internationaal energieakkoord zou moeten komen. En de PVV noemde het akkoord vorige week overbodig en duur.
De SER, onder wiens regie het Energieakkoord tot stand kwam, erkent dat het behalen van de doelstelling „forse inspanningen” vereist, maar denkt de Europese vereisten wel te kunnen halen.
„Partijen zijn overeengekomen dat zij, mocht de realisatie achterblijven bij de beoogde 100 PJ voor 2020, aanvullende maatregelen zullen verkennen en vaststellen. Op deze wijze committeren partijen zich om de doelstellingen daadwerkelijk te realiseren”, aldus de SER.
Pijlers uit akkoord
l Besparing van energieverbruik met 1,5 procent per jaar in woningmarkt, industrie, agrarische sector en overige bedrijven.
l In 2020 moet 14 procent van alle energie duurzaam worden opgewekt, oplopend naar 16 procent in 2023.
l Decentrale opwekking van duurzame energie door burgers, waar nodig met steun.
l In 2016 sluiten drie kolencentrales uit de jaren 80, de resterende twee in 2017.
l CO2-uitstoot in mobiliteit en transport moet worden verlaagd.
l Ten minste 15.000 extra arbeidsplaatsen in de bouw en de installatiesector.
l Streven is dat Nederland in 2030 in de top 10 staat in de mondiale CleanTech Ranking.
l Omvangrijk financieringsprogramma voor de enorme investeringen die nodig zijn voor de transitie die is vastgelegd in het akkoord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's