Hapje voor stapje naar een betere wereld
Donderdag is veggiedag in Gent. Studenten, scholieren, toeristen, burgers en ambtenaren eten dan als het even kan vegetarisch. Dat is het idee, en het krijgt steeds meer navolging, volgens de Gentse initiatiefnemers. Een speciale stadsplattegrond wijst toeristen de weg naar een maaltijd zonder vlees.
Op de kaart staan meer dan 130 adressen: van restaurants, biologische voedingswinkels, supermarkten en accommodaties. Keus genoeg. En verdwalen op weg erheen kan haast niet: 114 bordjes in Gent vertellen waar je zit, of in welke richting je moet lopen.
Gent heeft in West-Europa het hoogste aantal vegetarische restaurants per inwoner, stelt EVA (Ethical Vegetarian Alternative), de organisatie die de veggiedag in 2009 introduceerde. „We preken niet, we dringen niets op, we willen alleen de wereld een beetje beter maken, hapje voor hapje” („one bite at a time”).
Voor iedereen is er wel een argument om mee te doen. EVA laat mensen kiezen wat voor hen de sterkste drijfveer zou zijn om één dag per week geen vlees te nemen. Vegetarisch eten laat je bijvoorbeeld heerlijke recepten ontdekken, met andere ingrediënten dan je gewend bent. Minder vlees eten is verder goed voor de gezondheid, voor het milieu, voor andere mensen (als er minder water en graan voor beesten nodig is, zou dat naar plekken in de wereld kunnen waar honger wordt geleden) en voor de dieren.
Boten
In Patershol, het middeleeuwse hart van Gent, bevindt zich het vegetarische restaurant Panda, dat al 28 jaar bestaat. Aan de straatkant (Oudburg 38) is het pand ingericht als natuurwinkel, aan de achterkant, waar de Leie stroomt, als restaurant. En achter dat alles zit een hele filosofie.
Ooit zat hier een commune van hippies, vertelt gids Hilde Proot, die vandaag meegaat op een eco-veggietocht: langs ecologische winkeltjes en duurzame initiatieven in Gent. De commune trok Japanners aan, en via hen werd de macrobiotiek in Vlaanderen gelanceerd: een oosterse voedings- en gezondheidsleer, waarbij het eten grotendeels veganistisch is (zonder dierlijke producten: ook geen melk en eieren). Het voedsel is biologisch geteeld; groenten en fruit komen uit de streek.
Voor Ip Man, eigenaar van Panda, moet het toeristische Veggieplan van Gent wel een heuglijke ontwikkeling zijn. Of niet? Hij kijkt streng. „Eigenlijk wilde ik weigeren en niet meedoen.” Hij is kritisch, spreekt zelfs over „boerenbedrog”: van de hele lijst op de plattegrond zijn er misschien zes bedrijven die goed bezig zijn, in zijn ogen. „Twintig jaar geleden dacht men integraler. Nu is alles versnipperd geworden.” Echt vegetarisch en biologisch koken is moeilijk en veelomvattend, betoogt hij – maar als je claimt dat je dat doet, moet je het goed doen als restauranthouder. En: één dag per week wat duurzamer leven, op Ip Man zal dat niet zo veel indruk maken.
Beneden, in de Leie, ligt een houten boot. Daarmee biedt hij rondvaarten aan op de Gentse binnenwateren. Op de voorplecht groeit een plantje. Soms gaat er een piano mee, lacht Ip Man. „Hier word je geroeid”, zegt hij. In tegenstelling tot de motorbootjes met luidruchtige toeristen varen zijn houten boten –hij heeft er drie– in een aangename stilte door de stad. Met aandacht voor cultuur en natuur, en zonder vervuiling in de vorm van CO2-uitstoot of herrie in het kielzog.
Er kunnen twaalf mensen mee en een tocht duurt ruim twee uur. Tijdens een drankpauze zijn er thee, wijn en sap. De duurzame vaartochten worden aangeboden vanuit het project ”Viadagio”, dat ”langzame weg” betekent. Met stilte en schoonheid willen Ip Man en de andere initiatiefnemers tegenwicht bieden aan het snelle, materialistische leven van nu.
Op hun website klinkt een mild geluid: was Ip Man radicaal als het ging om de pr rond het eco-veggiegebeuren, hier spreekt hij over kleine stappen. „We willen op een creatieve manier anders omgaan met ons leven en de wereld om ons heen. Niet door ons moderne leven af te zweren, door grootse woorden of door een totale ommekeer, maar door onze levensstijl aan de hand van kleine wijzigingen bij te sturen. Uit liefde en respect voor het leven, ons lichaam, de natuur en de mensen rond en na ons.”
Snuisterijen met karakter
„Voor de oudere generatie die de weg moest banen op duurzaamheidsgebied is het een of-of-verhaal”, zegt Hilde Proot, terwijl ze verder loopt door Gent en links en rechts wijst op bezienswaardigheden. „Jongeren zijn milder. Zij doen hun best, hè.”
Behalve restaurants en de rederij van Viadagio dragen ook bepaalde kledingwinkels in Gent een steentje bij aan een betere wereld. Zoals de Oxfam Vintage Shop bij de Sint-Jacobskerk, „een boetiek met een selectie uit geschonken Oxfamgerief: kledij, accessoires en snuisterijen met karakter en een knipoog naar toen.” Wie daar wat koopt, steunt de projecten van Oxfam Solidariteit, een organisatie die „ijvert voor duurzame antwoorden op armoede, onrecht en uitsluiting” en zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking. De kleren zijn er kleurig, de muren ook; een tweedehands outfit kopen wordt er aantrekkelijk.
O’zon, aan de Hoogpoort 26, streeft naar een collectie die op een ethisch en ecologisch verantwoorde wijze wordt gemaakt. Van modekleuren trekken de eigenaars zich niks aan; originaliteit is belangrijker. De rekken hangen vol kleurige, eigenwijze kleding. Verderop staan vrolijke schoenen en laarzen uitgestald. Van merken als El Naturalista: prijzig, maar daarvoor heeft de klant dan wel schoeisel met een zool van gerecycled rubber of naden die met de hand zijn gestikt. Bij de kassa ligt een foldertje: O’zon is tegelijk een afhaalpunt voor biopakketten, groente en fruit uit de streek.
Vergeetputten
Een ecologische route door Gent is een van de manieren om de stad te verkennen; er zijn nog talloze andere. Het is wel fijn om een kapstok te hebben, want zoals de foldertjes roepen: Gent is „zo veel stad” en „te veel voor één dag.” In de Sint-Baafskathedraal hangt het beroemde schilderij ”Het Lam Gods” van Hubert en Jan van Eyck uit 1432, en dan zijn er nog musea, markten en de burcht Gravensteen met zijn vergeetputten.
Een voordeel van minimaal één overnachting is dat je ’s avonds laat door donker Gent kunt kuieren – waar de binnenstad dan niet donker is, maar fraai verlicht. Monumentale gebouwen en monumenten staan in de schijnwerpers. Niet dat daarmee energie wordt verspild; een van de doelen van het Gentse lichtplan is juist een besparing van energie. Dat kan ook haast niet anders, in een stad met een Veggieplan.
Uit in Gent: verder kijken
- Elke vrijdag, van 7.30 tot 13.00 uur, is er een biomarkt op de Groentenmarkt. Met groente, fruit, geitenkazen, brood, koffie en thee en nog veel meer.
- Het Werregarenstraatje bij de Vrijdagmarkt is een veranderlijke plek: straatkunstenaars mogen hier hun gang gaan met graffiti.
- Meer over het lichtplan van Gent is te lezen op gent.be/gentverlicht; daar is ook een wandelroute te downloaden. De folder is eveneens verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme (Predikherenlei 2), die vanwege het gebouw waarin de dienst zit sowieso een bezoek waard is.
- Visitgent.be is dé website voor een overzicht van bezienswaardigheden in de stad.
- Voor wie buiten de stad verder wil winkelen: een overzicht van sfeervolle markten in Vlaanderen is te vinden op vlaanderenvakantieland.nl/niet-te-missen/mode-en-shopping/de-origineelste-marktjes/index.jsp.
Vleesloze dagen
Andere steden volgden het Gentse voorbeeld en hebben de donderdag uitgeroepen tot ”veggiedag”. In België waren dat Mechelen, Hasselt, Eupen en Brussel. Daarbuiten Bremen (Duitsland), Sao Paulo (Brazilië), San Francisco en Washington (VS), Kaapstad (Zuid-Afrika), Zagreb (Kroatië) en Gloggnitz (Oostenrijk).
In Amerika hebben ze verder (sinds 2003) ”Meatless Monday”, in Engeland sinds 2009 ”Meat Free Monday”. En in Duitsland maakt de politieke partij Die Grünen zich sterk voor een vleesloze kantinedag per week.
Nederland heeft wel zijn flexitariërs, maar zij kiezen blijkbaar hun eigen vleesloze dag. Groningen probeerde eerder dit jaar in te stellen dat er één dag per week geen vlees zou worden geserveerd in gemeentelijke kantines en restaurants, maar het stadsbestuur zag er geen heil in. Van een vleesloze dag in de restaurants van de Tweede Kamer is het ook nog niet gekomen, ondanks pogingen van fractieleidster Thieme van de Partij voor de Dieren.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 7 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's