G20 eens over aanpak multinationals
SINT-PETERSBURG. Leiders van de G20 zijn het eens geworden over een plan om multinationale ondernemingen aan te pakken die hun winsten naar het buitenland verplaatsen om belasting te ontwijken. Dat heeft de Russische minister van Financiën, Siloeanov, gisteren gezegd.
Siloeanov zei dat de leiders van de negentien landen met grote industriële economieën en de Europese Unie verontwaardigd zijn over het beleid van multinationals om „geld in het ene land te verdienen”, maar elders lagere belasting te betalen. Hij zei dat de leiders van de G20 het eens zijn geworden over een plan dat moet voorkomen dat bedrijven gebruikmaken van mazen in de wetgeving en belastingparadijzen. Wat het plan precies inhoudt zei hij niet.
De Nederlandse Tweede Kamer houdt volgende week een hoorzitting over belastingontduiking door multinationals. Gisteren bleek dat internetbedrijf Google en koffieketen Starbucks daar niet naartoe komen, ondanks aandringen van Kamerleden.
Nederland heeft belastingverdragen met tientallen landen gesloten. Zo moet worden voorkomen dat er onder meer dubbel belasting wordt betaald. Maar grote internationale bedrijven gebruiken ook lacunes in die belastingverdragen om de fiscus te ontwijken.
Het kabinet kondigde vorige week aan hier maatregelen tegen te nemen. Een aantal Kamerleden kondigde eerder al aan een hoorzitting over het onderwerp te willen houden. Maar Google, Starbucks, IKEA en Promogroep (dat onder meer de popgroep Rollings Stones hier met de belastingen helpt) lieten weten niet te komen. Trustkantoor TMF is de enige die toegezegd heeft te zullen komen.
De Kamerleden willen graag uitleg van de bedrijven over de constructies die ze in Nederland gebruiken. Merkies (SP) vindt dat de bedrijven „wegduiken voor de discussie” en zo geen verantwoordelijkheid willen nemen. Hij denkt dat Starbucks is geschrokken van een hoorzitting in Groot-Brittannië waarin het bedrijf zwaar werd bekritiseerd. Ook Nepperus (VVD) vindt het jammer dat ze wegblijven. „Ze hadden prima hier hun verhaal kunnen geven.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's