Liever gebarentaal dan Frans
BRUSSEL (ANP). Ambtenaren in het Vlaamse stadje Menen, vlak bij de Franse grens, mogen burgers alleen nog maar in het Nederlands te woord staan.
In de praktijk schakelen ambtenaren over op het Frans om Walen of Fransen, die een minderheid in het stadje vormen, te helpen. Dat is de burgemeester van Menen, Martine Fournier, echter een doorn in het oog.
Zij heeft het personeel op het stadhuis gesommeerd enkel en alleen Nederlands te spreken. Vanaf 1 januari gaan de strengere taalregels gelden. „Op deze manier wordt respect afgedwongen voor het Nederlands”, aldus Fournier.
Zo mag er nooit automatisch overgeschakeld worden naar een andere taal en moet er ook in probleemsituaties gewoon Nederlands worden gesproken. Pictogrammen of gebaren moeten eventueel duidelijkheid bieden, mocht de burger in kwestie geen Nederlands verstaan. Bij hoge uitzondering mag er overgestapt worden op een andere taal.
Deze maatregelen kan de burgemeester invoeren door de Belgische taalwet. Daarin is geregeld dat er in Vlaanderen Nederlands wordt gesproken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's