Kop in de wind en gáán
Nederlanders fietsen – en zeker Amsterdammers. Op hun fiets sjouwen ze van alles mee. Ook de hond. En hoe.
Fotograaf Thomas Schlijper (1975) zíét zoiets: hoe creatief mensen zijn in, bijvoorbeeld, het vervoeren van hun viervoeter. Zijn foto’s in het boekje ”Elke dag een lach. Honderd honden op de fiets” bewijzen dat.
Oren wapperen in de wind, slimme ogen kijken oplettend de Amsterdamse straten in, poten zetten zich schrap. Op de honderd foto’s in het boekje van Schlijper reizen honden met hun baas mee op de fiets. In mandjes en plastic kratten: die zijn populair. De bakfiets komt natuurlijk ook langs, daar kunnen mooi meer honden in, en verder duiken er wonderlijke, zo te zien zelfgemaakte constructies op. Flinke karren, kleine bakjes, een tas of rugzak, de hond kruipt overal in, als hij maar mee mag. Stevige labradors, kleine krullenhonden, ze staan hier hetzelfde in: kop in de wind en gáán.
En dan al die luchtjes. Op de fiets door Amsterdam: voor honden met hun fenomenale reukvermogen moet het een duizelingwekkende ervaring zijn. Een dutje doen is er niet bij onderweg. Zeker die wit-met-bruin-en-zwarte viervoeter die balanceert op een plankje op de bagagedrager zal het niet in zijn kop halen om in slaap te vallen. Uit aanvullende informatie op elkedageenlach.com blijkt trouwens dat deze hond niet meer leeft. Maar fietstochten vond hij vijftien jaar lang een feest, schrijft zijn baasje Donna.
De foto’s worden afgewisseld met teksten van verschillende auteurs –zoals de Michael Robotham, Theodor Holman, Judith Uyterlinde– maar die woorden hadden best achterwege kunnen blijven. Schlijpers beelden spreken voor zich.
Bij één leuke tekst had echt een foto moeten staan, maar die ontbreekt dan juist – over de driewieler van de schrijfster Tama Janowitz in New York. „Ik geloofde dus echt dat een driewieler een oplossing zou vormen voor iemand met acht poedels en geen evenwichtsgevoel.” Op het rijwiel zit een metalen mandje en daarop kwam een dak, zodat de dieren niet weg kunnen springen. Alleen past de driewieler niet in de lift, kunnen auto’s er niet langs en lijkt de fiets wel een bestelbus, volgens Janowitz.
De honderd honden van dit boek zijn nog maar een selectie. Meer van het Amsterdamse beestenleven is te zien op de website van Thomas Schlijper (schlijper.nl), waar hij dagelijks nieuwe foto’s plaatst. Behalve van mensen en dieren ook van gebouwen en boten, bankjes en grachten, straten en parken. Heel veelkleurig: het gewone leven in Amsterdam. Waar ook ongelukken gebeuren – zoals afgelopen zondag, toen een toeschouwer verongelukte bij een rally doordat een auto uit de bocht vloog. Maar daartussendoor is er het kleine, goede nieuws dat haast geen nieuws is, maar gelukkig wel gebeurt, dwars door al het grote en schrijnende wereldnieuws heen.
Stuur een foto, win een bakfiets
Elke dag een lach. Honderd honden op de fiets, Thomas Schlijper;
uitg. Gibbon, Amsterdam, 2013; ISBN 978 94 9136 306 1; 128 blz.; € 14,90, met eigen stofomslag € 19,90.
Wie zijn eigen vervoermiddel met hond op de omslag van ”Elke dag een lach” wil, kan een foto sturen naar uitgeverij Gibbon (via Facebook, of esther@gibbon.nl). De inzender krijgt het boekje dan toegestuurd met de zelfontworpen stofomslag. Inzenders maken kans op een bakfiets van Babboe ter waarde van 1058 euro. De wedstrijd loopt tot en met 30 september. Op 4 oktober, dierendag, wordt de winnaar bekendgemaakt.
>>elkedageenlach.com voor meer informatie over deelname.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's