Kritiek op versoberen kindregelingen
Groter gezin kan wel duizenden euro’s inleveren
DEN HAAG. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is kritisch over de plannen van minister Asscher van Sociale Zaken met onder meer de kinderbijslag die met name grotere gezinnen wel enkele duizenden euro’s per maand kunnen kosten.
Van de huidige elf kindregelingen wil Asscher alleen de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag overeind houden. De overige regelingen worden hierin geïntegreerd of komen te vervallen.
Binnen de kindregelingen vinden daarnaast ook aanzienlijke versoberingen plaats. Zo gaat de kinderbijslag voor kinderen ouder dan 6 (930 euro per jaar) of ouder dan 12 (1100 euro per jaar) vanaf volgend jaar tot 2016 stapsgewijs omlaag naar de huidige toeslag voor 0- tot en met 5-jarigen (770 euro per jaar).
Afhankelijk van de gezinsgrootte kan dat huishoudens honderden zelfs duizenden euro’s op jaarbasis schelen.
De plannen van Asscher zijn niet nieuw, maar een uitwerking van de maatregel die al in het regeerakkoord was aangekondigd. In totaal moet de hervorming en versobering de kosten van de kindregelingen van op dit moment nog ruim 10 miljard euro per jaar met 800 miljoen verlagen.
Asscher volgt met zijn voorstellen deels die van zijn voorganger Kamp in de vorige kabinetsperiode. Ook die wilde het mes zetten in het aantal kindregelingen, zij het dat Kamp geen versobering van de kinderbijslag nastreefde.
Naast de versobering van de kinderbijslag, zet het kabinet vanaf 2015 ook het mes in de regeling voor gratis schoolboeken. Alleen ouders met een laag inkomen worden hiervoor gecompenseerd. Verder komt een extra tegemoetkoming te vervallen (van maximaal 1460 euro per jaar) voor alleenverdieners met een ernstig gehandicapt kind. Daarnaast vervallen onder meer de ouderschapsverlofkorting en de aftrek voor uitgaven voor het levensonderhoud van oudere kinderen. Het inkomensafhankelijke kindgebonden budget gaat wel omhoog.
Bij de oppositie bestaat een breed verzet tegen de plannen van de minister, die voor 91 procent van de huishoudens een koopkrachtdaling betekenen. Gemiddeld bedraagt die daling 0,75 procent, maar afhankelijk van de gezinssamenstelling kan dat oplopen tot vele procenten.
Volgens de ChristenUnie laat het kabinet daarmee gezinnen de rekening van de crisis betalen. „Een slecht plan op een slecht moment”, noemt Kamerlid Schouten het wetsvoorstel. Volgens SGP-Kamerlid Dijkgraaf „dupeert het kabinet gezinnen opnieuw.” Hij spreekt van „grote onrechtvaardige koopkrachteffecten.” CDA-leider Buma noemt de plannen „onverstandig en oneerlijk.” Ook de SP vindt de bezuinigingen te fors. De PVV wil vooral bezuinigen op kindregelingen voor ouders met meer dan twee kinderen.
D66 en GroenLinks toonden zich in de afgelopen maanden nog het meest bereid om te snoeien in de huidige kindregelingen. Voor D66 telt echter zwaar dat er tegenover de bezuinigingen op de kindregelingen geen extra investeringen in het onderwijs staan. GroenLinks meent dat Asscher bijstandsmoeders er te veel op achteruit laat gaan en ook te weinig investeert in kinderopvang. De voltallige oppositie geeft daarom aan de voorstellen niet te zullen steunen, waardoor onzeker is of ze een meerderheid zullen krijgen in de Senaat, waar de regeringsfracties VVD en PvdA onvoldoende zetels hebben. Asscher stelde gisteren echter „goed hoop” te hebben dat hij de plannen door het parlement kan loodsen.
Naast de oppositie plaatsen ook de Belastingdienst en de Raad van State (RvS) kritische kanttekeningen bij het voorstel. Zo voorziet de Belastingdienst een toename in het risico voor fraude en oneigenlijk gebruik, doordat de nieuwe regeling het aantrekkelijker maakt om als alleenstaande te worden aangemerkt. De RvS stelt dat er „een excessieve last bij specifieke groepen” wordt neergelegd.
De vier regelingen die Asscher overeind houdt, hebben volgens hem twee doelen: de kinderbijslag en het kindgebonden budget moeten het inkomen van ouders aanvullen, terwijl de combinatiekorting (een tegemoetkoming voor de combinatie van werken en zorg voor kinderen) en de kinderopvangtoeslag het voor ouders aantrekkelijk moeten maken om aan het werk te gaan of te blijven.
Met de versobering van de kindregelingen wil het kabinet ook de zogenoemde armoedeval aanpakken. Die zorgt ervoor dat ouders die een uitkering hebben, dikwijls slechter af zijn als ze een baan aanvaarden omdat ze dan een subsidieregeling kwijtraken.
Door de maatregelen van Asscher gaan ouders met een uitkering er straks iets op achteruit, terwijl werkende ouders met een laag inkomen er soms flink op vooruitgaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's