„Theologie helpt plaats in te nemen in samenleving”
KAMPEN. Gereformeerde theologie kan met hulp van het denken van de Amerikaanse filosoof MacIntyre christenen helpen een plaats in de samenleving in te nemen. Dat concludeerde prof. dr. ir. H. Jochemsen gisteren bij de opening van het academisch jaar aan de Theologische Universiteit Kampen (TUK).
In zijn rede stond prof. Jochemsen, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Wageningen Universiteit, stil bij de theologische bezinning op de maatschappelijke presentie van christenen. Het thema sloot aan bij de buitengewone leerstoel christelijke identiteit in maatschappelijke praktijken, die per 1 januari 2014 aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt wordt ingesteld. Het komt op zaterdag 28 september ook aan de orde tijdens de nieuw opgezette Schooldag van de TUK. Dan moet ook bekend zijn wie deze leerstoel gaat bekleden.
Prof. Jochemsen sloot in zijn rede aan bij de drie niveaus van maatschappelijke presentie die de Amerikaanse filosoof Alasdair MacIntyre onderscheidt. Het eerste niveau is dat mensen het „goede leven” nastreven. Het tweede niveau is dat ze deze goede gewoonten kunnen verbinden met de omgeving waarin ze leven. Het derde niveau is dat daarbij een moreel kader nodig is.
Volgens de Wageningse hoogleraar kan deze benaderingswijze ook theologen helpen, omdat theologie een rol kan spelen in dat morele kader.
Theologie biedt volgens hem „een Bijbels verantwoord kader voor de inrichting van het leven.” Bovendien helpt ze mensen om hun traditie te verstaan. „Daardoor kunnen zij die traditie vruchtbaar maken voor het christelijke leven vandaag en, waar nodig, vernieuwen.”
Bij het krijgen van een gereformeerd-theologische visie op maatschappelijke presentie gaat het volgens prof. Jochemsen niet meer om de kerstening van de samenleving, maar om het „gestalte geven aan het Koningschap van Christus, Die rijdt op een ezel, verzoent met God en bevrijdt van verwoestende en verslavende machten. Kerstening is in de gedachten van velen zozeer verbonden met macht en posities, dat we ons die nu niet ten doel moeten stellen.”
De theologieopleiding van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt start het academisch jaar met 157 studenten, van wie 15 eerstejaars bachelorstudenten. Acht studenten stromen door naar de predikantsmaster, twaalf naar de algemene master.
De predikantsmaster van de Kamper instelling is dit cursusjaar compleet nieuw opgezet. De aanpassing volgt op de vernieuwing van de bacheloropleiding in 2010. De studenten die doorstromen naar de predikantsmaster krijgen daardoor te maken met een doorgaande leerlijn volgens de toen ingezette koers. Docenten krijgen meer een coachende taak, aldus rector prof. dr. M. te Velde. „De predikantsmaster is meer op integratie van de vakken en integratie met de praktijk gericht.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's