Mogelijk weer loonsverhoging voor leraren
DEN HAAG. Het ziet ernaar uit dat leraren in de komende jaren weer een salarisverhoging krijgen. Dat bevestigen goed geïnformeerde bronnen in Den Haag. De afgelopen jaren kregen onderwijsgevenden als gevolg van de bezuinigingen geen loonsverhoging.
Gistermorgen kwam naar buiten dat het kabinet een nationaal onderwijsakkoord heeft gesloten met werkgevers en werknemers in het onderwijs, verenigd in de Stichting van het Onderwijs.
De inhoud van het akkoord komt pas op Prinsjesdag in de openbaarheid omdat enkele onderdelen samenhangen met de begroting voor 2014.
Een van de onderdelen die op de derde dinsdag van september bekend worden gemaakt, zou de salarisverhoging zijn. In 2015 komt er waarschijnlijk ruimte voor een reguliere salarisverhoging; in 2014 zou het gaan om een eenmalig bedrag.
Deze zomer stapten de vakbonden AOb en CNV Onderwijs uit het overleg over het onderwijsakkoord omdat ze niet akkoord konden gaan met een nullijn in de salarissen voor de onderwijsgevenden in de komende jaren.
Kennelijk hebben de bewindslieden van Onderwijs, minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker, alsnog een bod gedaan aan de vakbonden om de salarissen te verhogen, want CNV Onderwijs keerde vorige maand terug naar de onderhandelingstafel. De Algemene Onderwijsbond (AOb) niet.
Helen van den Berg van CNV Onderwijs erkende gisteren dat er ruimte is voor loonontwikkeling. „Hoe en wat wordt met Prinsjesdag duidelijk, maar je mag ervan uitgaan dat wij niet onze handtekening zetten onder iets waar we niet tevreden mee zijn.”
De Algemene Onderwijsbond ondertekent het Nationaal Onderwijsakkoord vooralsnog niet. AOb-voorzitter Dresscher vindt dat Nederland baat heeft bij diepte-investeringen in het onderwijs.
„Het kabinet is dat echter niet van plan. Dat investeert niet, maar schuift met geld en stelt eisen die het onderwijs juist in een moeilijk vaarwater brengen. Tegemoetkomingen die de pijn zouden moeten verzachten, waren tijdens de onderhandelingen te bescheiden of zo geformuleerd dat men er altijd nog onderuit kan”, aldus Dresscher in een eerste reactie. Hij sluit niet uit dat als de precieze tekst van het akkoord bekend is, de bond toch ondertekent.
De Tweede Kamer en het onderwijsveld reageren overwegend positief op het akkoord. Onder meer de MBO Raad, de PO-Raad en universiteitenvereniging VSNU lieten weten er blij mee te zijn. De studentenverenigingen zijn niet betrokken bij het overleg.
In het akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over een lagere werkdruk voor docenten, meer tijd en geld voor scholing en modernisering van arbeidsvoorwaarden. Daar is bijna 700 miljoen voor beschikbaar; 250 miljoen daarvan is voor het middelbaar beroepsonderwijs.
Rutte grossiert in akkoorden
- Februari 2013: Woonakkoord.
- April 2013: Sociaal akkoord.
- April 2013: Zorgakkoord over langdurige zorg.
- Juli 2013: Zorgakkoord met ziekenhuizen.
- Augustus 2013: Energieakkoord.
- Augustus 2013: Pensioenakkoord.
- September 2013: Onderwijsakkoord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's