College van Vlissingen onder vuur om creditcards
VLISSINGEN. Binnen de gemeente Vlissingen was de afgelopen jaren sprake van een „creditcardcultuur. Burgemeester Roep had een eigen creditcard. Ook ambtenaren beschikten over enkele creditcards, die op onoverzichtelijke wijze werden gebruikt. Daarnaast kreeg de gemeente steeds vaker onduidelijke rekeningen van restaurants.
Dat staat in het eindrapport van een Vlissingse raadscommissie over het declaratiegedrag van burgemeester Roep en andere (oud-)leden van het college van B en W. Het rapport is gisteravond openbaar gemaakt.
Aanleiding tot het instellen van de commissie was onduidelijkheid over de vergoeding voor pensionkosten voor ex-wethouder Damen –woonachtig in Leersum– en de verandering van de procedure voor declaraties. Ex-wethouder Damen ontving te lang een onkostenvergoeding voor pensionkosten. Hij heeft toegezegd het bedrag van ruim 10.000 euro terug te zullen betalen.
Commissievoorzitter Van Dalen vindt het vooral opmerkelijk dat de leden van B en W elkaars declaraties aftekenden. De communicatie hierover is zeer onduidelijk en nergens is het besluit op papier terug te vinden. Van Dalen wilde niet kwijt of er bij de procedurewijziging waarbij ambtenaren terzijde werden geschoven, sprake was van een angstcultuur of intimidatie.
Om de procedure met declaratieformulieren te omzeilen, werd er vooral bij etentjes gebruikgemaakt van creditcards, waarvan er drie in omloop waren. Daarnaast vroegen collegeleden en ambtenaren een rekening naar het gemeentehuis te sturen, zodat ze niet zelf hun bonnetjes hoefden in te dienen.
Burgemeester Roep heeft na zijn aantreden in december 2010 tijdelijke woonruimte gezocht in Vlissingen. Tijdens de verbouw van zijn definitieve woning diende hij ten onrechte een declaratie in voor dubbele woonlasten. Hij heeft toegezegd het bedrag van 4477,88 euro terug te betalen.
De burgemeester kreeg veel kritiek omdat hij zaken zoals een bed, barkrukken en badkameraccessoires declareerde als herinrichtingskosten. Om toch te voldoen aan de regels voor herinrichtingskosten, heeft Roep tijdens een van de gesprekken met de commissieleden een vervangende nota met een bedrag van 9764,32 euro voor het leggen van een vloer in zijn huis ingediend.
De commissie is verder geschrokken van het aantal alcoholische consumpties tijdens lunches. Van Dalen: „Die alcoholische consumpties zijn niet in het belang van de gemeente. De stad moet ’s middags ook worden bestuurd.”
Roep toont zich tot nu toe strijdbaar en noemde zichzelf vorige week nog „de juiste man op de juiste plaats.” Het rapport komt donderdag aan de orde tijdens een gemeenteraadsvergadering.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's