Mensenrechtenchef VN haalt fel uit naar Sri Lanka
COLOMBO (AP). De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft zaterdag fel uitgehaald naar de regering van Sri Lanka. Volgens Navi Pillay begint de regering zich steeds meer autoritair op te stellen, ondanks het feit dat de burgeroorlog in het land vier jaar geleden werd beëindigd.
Pillay was de afgelopen week op bezoek in Sri Lanka en sprak met ambtenaren, politici, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van de burgeroorlog. Haar bezoek volgde op een oproep aan Sri Lanka van de Mensenrechtenraad van de VN in maart om oorlogsmisdaden begaan tijdens de burgeroorlog te onderzoeken, door zowel regeringstroepen als de rebellenstrijders van de Tamil Tijgers. In een VN-rapport staat dat de Sri Lankaanse strijdkrachten in de laatste maanden van de oorlog mogelijk 40.000 Tamils hebben gedood.
Pillay brengt volgende maand een rapport uit over haar bezoek aan het land, maar liet nu al in een verklaring weten „zeer bezorgd te zijn dat Sri Lanka, ondanks de kans die het land is geboden door het einde van de oorlog om een nieuwe en bloeiende staat in te richten, steeds meer auto- ritaire trekjes begint te vertonen.”
„De oorlog mag dan voorbij zijn, maar in de tussentijd is de democratie ondermijnd en de rechtsstaat uitgehold”, aldus Pillay. „De omstreden afzetting van de hoogste rechter van het land eerder dit jaar en de klaarblijkelijke politisering van gerechtelijke benoemingen hebben het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechtspraak geschaad.”
Pillay maakt zich ook ernstig zorgen over de rol van het leger in het noorden van het land, waar de burgeroorlog tot vier jaar geleden werd uitgevochten. Ze roept de regering op haast te maken met de demilitarisatie in het gebied. „Ik was bezorgd toen ik hoorde over de mate waarin het leger zich lijkt te vestigen en betrokken raakt bij burgeractiviteiten zoals onderwijs, landbouw en zelfs toerisme.”
Ook zouden de politie en het leger dorpen bezoeken en inwoners ondervragen en mensenrechtenactivisten intimideren, hoorde Pillay van mensen die ze sprak. „Dit soort surveillance en intimidatie lijkt erger te worden in Sri Lanka, een land waar kritische stemmen vaak worden aangevallen of zelfs het zwijgen wordt opgelegd. Dit is altijd absoluut onacceptabel, maar het is helemaal uitzonderlijk dat dit gebeurt terwijl een Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN op bezoek is.”
Pillay ging ook nog in op de kritiek van Sri Lankaanse ministers en media, die deze week hun twijfels plaatsten bij Pillay’s onafhankelijkheid omdat ze een Tamil van Indiase origine is. „Ze hebben beweerd dat ik bij hen op de loonlijst sta, de ”Tamil Tijgerin binnen de VN”. Dat is niet alleen compleet onjuist, maar ook diep kwetsend.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's