Verkering met onchristelijke jongen
Ik kan het erg goed vinden met een onchristelijke jongen. Hij wil graag verkering met me. Ik ben reformatorisch opgevoed en mijn ouders keuren het daarom af. Wat moet ik doen?
Bedankt voor je open en eerlijke vraag. Hij roept bij mij de volgende vraag op: Weet je waarom je ouders verkering met een onchristelijke jongen afkeuren? Het is belangrijk om hierover met je ouders in gesprek te gaan. Als je deze vraag aan hen stelt is het belangrijk dat je ook echt openstaat voor hun antwoord en niet van tevoren al je mening klaar hebt.
Zelfs als je ouders het lastig vinden om je uit te leggen waarom ze het niet eens zijn met je keuzes, zou je door een open en oprechte houding toch een gesprek met hen kunnen aangaan. Vaak zijn we zelf al zo vooringenomen of hebben we diep in ons hart al een keuze gemaakt, dat we niet (meer) openstaan voor de raad van anderen. Gelukkig blijkt uit je vraag dat je de mening van je ouders niet onbelangrijk vindt. Dat sluit aan bij het vijfde gebod: „Eert uw vader en uw moeder.” Of denk aan Spreuken 13:1: „Een wijze zoon luistert naar de lessen van zijn vader, een spotter sluit zijn oren voor berispingen.”
Wat zouden deze „lessen” van je ouders zijn? Ik denk dat ze gebaseerd zijn op de Bijbeltekst: „trek geen juk aan met een ongelovige”, 2 Korinthe 6:14. Dit Bijbelgedeelte verbiedt ons niet om met ongelovigen om te gaan, maar wel om met een ongelovige te trouwen (zie de kanttekeningen). De reden dat de Heere ons dit verbiedt is niet dat Hij ons hiermee geluk wil ontnemen. Nee, de reden is dat je –als het goed is– fundamenteel anders denkt over het belangrijkste in je leven. Hierdoor zou je je in een huwelijk heel eenzaam gaan voelen of conflicten krijgen. Of je zou zover mee kunnen gaan met deze jongen dat je God en Zijn dienst loslaat en opgaat in de wereld.
Verschillende voorbeelden uit de praktijk bevestigen dit helaas. Een jonge moeder vertelde me dat haar keuze om met een onkerkelijke jongen te trouwen haar alleen maar onrust en ellende had gebracht. In het begin van hun huwelijk toonde haar man nog wel belangstelling voor het geloof, maar dat werd steeds minder. Hij ging meer en meer zijn eigen leven leiden, bezocht bijvoorbeeld voetbalwedstrijden op zondag. Toen ze kinderen kregen werd het nog ingewikkelder voor haar, omdat ze ook in de opvoeding niet op één lijn zaten. Dat veroorzaakte regelmatig conflicten. Ze zag dit als straf op de zonde dat ze niet had geluisterd naar wat de Heere ons in de Bijbel voorhoudt. Een zware straf, omdat ze op haar trouwdag heeft beloofd voor altijd bij hem te blijven. Ze zei: „Ik wil iedereen afraden om met een onkerkelijk iemand te trouwen.”
Vraag de Heere om hulp en om verlichting van je verstand en je hart, zodat je Zijn wijze bedoelingen ook zult leren begrijpen en beamen.
Zit je met een vraag over verkering, geloof of een ander onderwerp? Mail hem naar info@puntuit.nl. We proberen je vraag zo snel mogelijk te laten beantwoorden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's