Zendingsdag GZB in Doorn in het teken van Toraja’s
DOORN. De zendingsdag van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) zaterdag was een unieke. De bijeenkomst stond in het teken van honderd jaar zending in Torajaland.
Bovendien waren er beduidend meer bezoekers dan voorgaande jaren: ongeveer 2500.
De organisatoren hadden besloten voor de bezoekers een tent af te huren op het terrein van Hydepark. Het onderkomen was ook gebruikt voor het jongerenevent op de avond ervoor. Veel bezoekers maakten er gebruik van, mede door het betere zicht op het podium.
Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de GZB de eerste zendingswerker uitzond, A. A. van de Loosdrecht. Hij werkte in Torajaland (Sulawesi) in het huidige Indonesië, waar hij in 1917 werd vermoord. Na zijn dood is het zendingswerk met kracht voortgezet. De Torajakerk is in 1947 zelfstandig geworden.
Een delegatie Toraja’s was aanwezig in opvallend kleurige kleding, met veel geel en oranje, wit en zwart. Een gelegenheidskoor zong in het Indonesisch een lied dat speciaal was geschreven voor het jubileum: „Werkelijk bijzonder is de liefde van de Heere voor Toraja. Prijs de Heere, wij zijn Zijn volk.”
Ds. Musa Salusu, voorzitter van de synode van de Torajakerk, sprak over de geschiedenis van zijn kerk, maar ook over de tijd voor de komst van het Evangelie. „Toen geloofden de Toraja’s in duistere machten. In die situatie kwam de zending en toen kwamen de Toraja’s in het Licht. Door het bloed van zendeling Van de Loosdrecht droeg het Evangelie meer vrucht. Nu heeft 80 procent Jezus als Heere aanvaard.”
Ds. Salusu vertelde dat zijn kerk de blik nu op de samenleving richt: Evangelieverkondiging, religieuze opvoeding, kennisverhoging van de predikanten en medisch werk.
Ds. Gert de Goeijen en zijn vrouw Elizabeth vertelden over hun begeleiderswerk onder de Toraja’s. De predikant maakt zich zorgen over de jongeren, bij wie drugsgebruik, jeugdprostitutie en vrije seksuele relaties in opkomst zijn.
In de toespraak van prof. dr. H. van den Belt kwam de naam van zendeling Van de Loosdrecht vaak voor. Hij gaf aan dat zending evenzeer mensenwerk als Gods werk is. „Als Anton van de Loosdrecht zich niet beschikbaar had gesteld, en vele anderen na hem niet, dan waren de Toraja’s misschien moslims geworden.”
Schrijfster Joke Verweerd vertelde over de totstandkoming van haar boek ”Retour Rantepao”, dat ze in opdracht van de GZB heeft geschreven. Aan Naomi de Goeijen, dochter van het zendingsechtpaar, bood ze haar nieuwe kinderboek ”De jongen met de vechthaan” aan, dat ook over Torajaland gaat.
Verder stelden de zendingswerkers die met verlof zijn, naar een zendingsveld vertrekken of zojuist teruggekeerd zijn, zich voor. Ook sprak ds. E. K. Foppen uit Katwijk aan Zee over de ”Sporen van de Geest” (het thema van de dag) in de toekomst. Machiel en Erika Kommers vertelden over hun werk in Mexico. Ds. R. W. van Mourik uit Elburg de sloot zendingsdag af.
Gisteren werd in de Oude Kerk in Veenendaal een herdenkingsdienst gehouden vanwege het 100-jarig GZB-Torajajubileum. De dienst werd geleid door GZB-landencoördinator ds. W. Poldervaart en ds. A. Palilu uit Toraja. Ds. Palilu preekte uit Psalm 145:1-7. Bij de dienst waren vijftien predikanten uit Toraja aanwezig, evenals oud-zendingswerkers en nazaten van de eerste zendingswerkers Van de Loosdrecht en Belksma.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's