Gezond eten is niet saai
Een sieraad voor je boekenkast, bijna te mooi om te gebruiken, is mijn eerste indruk van het kookboek Smakelijck. Gezond & gevarieerd, met meer dan honderd E-nummervrije recepten, van Williene Klinck.
Het boek heeft een harde kaft, bevat zeer verzorgde tekst en prachtige foto’s, niet alleen bij elk recept, maar ook van diverse gezonde producten en soms van alleen maar ongerepte natuur.
Williene Klinck is erin geslaagd een aantrekkelijk kookboek neer te zetten. De gerechten zijn niet alleen gezond en gevarieerd, maar ook gemakkelijk uitvoerbaar en zeer uitnodigend. De vele fraaie foto’s spelen bij dat laatste een grote rol. Belangrijk is dat de schrijfster weet mee te geven dat er bij gezond eten geen sprake hoeft te zijn van eentonigheid en afzien van allerlei lekkers, zolang je maar optimaal gebruikmaakt van allerlei producten die royaal voorhanden zijn. De titel is dan ook zeer goed gekozen.
De indeling van het kookboek is gebaseerd op het gebruikelijk patroon van ontbijt, lunch, warme maaltijd, tussendoortjes. Voor elk van deze maaltijden en tussendoortjes zijn er smakelijke recepten.
Wat het ontbijt betreft zijn er voornamelijk recepten voor smoothies, granola en muesli. Het is niet altijd even duidelijk voor hoeveel personen de recepten voor smoothies zijn. Voor muesli wordt een aantal variatiemogelijkheden gegeven. Wat ontbreekt, zijn de broodproducten, terwijl veel Nederlanders het gewend zijn om brood te eten bij het ontbijt. Gezien het advies van de auteur om tarwe zo veel mogelijk te vermijden zou ik een recept hebben verwacht voor het bakken van speltbrood. De recepten voor broodbeleg zullen elk kind en waarschijnlijk ook de meeste volwassenen aanspreken: jams, chocoladepasta en cashewnotenpasta. Zowel gezond als lekker!
De gerechten voor de lunch bestaan voornamelijk uit salades en soepen en zijn vooral geschikt voor de thuisblijvers. Ik mis lunchgerechten die je gemakkelijk mee kunt nemen naar je werk of naar school. De vraag is ook of je qua energie genoeg hebt aan soep en een salade, al kun je deze gerechten zo nodig aanvullen met brood.
Fruitijsjes
De recepten voor de warme maaltijd bieden voor elk wat wils. Soepen, gerechten met vlees of vis, vegetarische gerechten en smakelijke salades, en zelfs babi pangang met Chinese rijst ontbreekt niet.
Van de tussendoortjes vind ik vooral de fruitijsjes een aanrader. Voor 100 procent gemaakt van vers fruit en ideaal voor kinderen die niet zo van fruit houden. Ook de energierepen en de chocolade-pindarepen zijn heerlijke, gezonde snacks.
Voor feestelijke gelegenheden zijn er gerechten die je het water in de mond doen lopen. Mijn favorieten zouden frambozen-amandelcupcakes en pistachebiscotti’s zijn, maar ook applecrumble en arretjescake zijn niet te versmaden. Snacks voor bij de borrel ontbreken evenmin en daarnaast zijn er basisrecepten van gerechten die altijd van pas komen, zoals mayonaise en bouillon.
Het kookboek is keurig afgewerkt. Een boodschappenlijst, een dankwoord en een receptenindex sluiten het boek af.
Nuancering
Net als bij andere kookboekenschrijfsters ligt bij Williene Klinck de nadruk op het vermijden van allerlei stoffen die door fabrikanten aan de levensmiddelen worden toegevoegd. De schrijfster legt uit wat E-nummers zijn en hoe je ze kunt vermijden.
Nu E-nummervrij eten zo in zwang raakt, is enige nuancering echter wel op haar plaats. Niet alle E-nummers zijn schadelijk. Sommige bestaan gewoon uit een vitamine, of een combinatie van een vitamine en een mineraal. Kleurstoffen kunnen afkomstig zijn uit natuurlijke producten als groenten en fruit. Een voorbeeld hiervan is bietenrood.
Daarnaast kan het weglaten van toevoegingen ook ongewenste neveneffecten hebben. Een voedselinfectie ligt sneller op de loer zonder conserveermiddelen en sommige producten zouden helemaal niet bestaan als er geen emulgatoren waren. Het is dan ook van belang om niet zonder meer alle E-nummers uit de voeding te weren. Om te weten te komen welke er schadelijk zijn en welke niet, bestaan hulpmiddelen zoals het boekje ”Wat zit er in uw eten” van Corinne Couget en de waaier van Medica Natura. Altijd handig om bij je te hebben wanneer je de boodschappen doet. Het zou goed geweest zijn als de schrijfster de lezer hierop even had geattendeerd.
Wat afbreuk doet aan het koekboek, zijn de tien tips voor een gezond voedingspatroon. Allereerst is het de vraag of voedingsadviezen thuishoren in een kookboek. Waarom het niet gewoon laten bij recepten voor gezonde gerechten? Als er echter wel adviezen worden gegeven, dan moeten die ook juist zijn. Van de tien tips die Williene Klinck geeft, zijn sommige discutabel en bepaalde beweringen ongenuanceerd of zelfs onjuist.
Een paar voorbeelden. Tweehonderd gram groente (geadviseerd door het Voedingscentrum en gebaseerd op adviezen van de Voedingsraad) zou onvoldoende zijn om genoeg vitamines en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. De schrijfster adviseert het dubbele. Echter, wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt hangt niet alleen af van groente, maar van je gehele voedingspatroon.
Tarwebrood zou voor de darmen moeilijk te verteren zijn en daarom zo veel mogelijk moeten worden vervangen. Dit lijkt me een verhaal van de klok en de klepel. Tarwe, haver, rogge, gerst en spelt bevatten gluten, wat door sommige mensen niet wordt verdragen. De alternatieven die de auteur noemt zijn tamelijk onbekend (amaranth, quinoa, tapioca) of net zo zwaar te verteren als tarwe (spelt en rogge). Spelt is bovendien een tarwesoort.
Brood
Elders in het kookboek komt ter sprake dat er maar weinig voedingsstoffen in brood zitten. Deze bewering is pertinent onjuist, met name volkorenbrood is een rijke bron van vitamines en mineralen.
Koemelk zou de darmslijmvliezen beschadigen, echter hele volksstammen drinken probleemloos melk. Alternatieven als sojamelk (kan leiden tot een allergie), amandelmelk (50 procent van de energie wordt geleverd door suiker!) en rijstmelk (bevat het mogelijk schadelijke E340) kunnen net zo nadelig zijn. Zo zou ik er nog een paar kunnen noemen.
De schrijfster had er beter aan gedaan in plaats van voedingsadviezen een verantwoording te geven van de keuze voor bepaalde producten. Waarom bijvoorbeeld palmsuiker in plaats van gewone suiker? Beide bestaan uit sacharose. Waarom het jodiumarme Keltisch zout in plaats van het in Nederland geadviseerde jozozout?
Een goede toelichting op de productkeuze en vermelding waar die producten te verkrijgen zijn kunnen namelijk helpen bij het inkopen van de ingrediënten voor de diverse gerechten.
Samengevat: ”Smakelijck” is een kookboek waarvan je veel plezier kunt hebben als je gezond, gevarieerd en vooral smakelijk wilt eten. Een aantal voedingstips moet met een korreltje zout worden genomen.
Boekgegevens
Smakelijck. Gezond & gevarieerd, Williene Klinck; uitg. in eigen beheer, 2013; ISBN 978 90 8207 500 7; 204 blz.; € 24,95. Te bestellen via smakelijck.nl.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 2 september 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's