Beschermingswal biedt niet voor altijd bescherming
APELDOORN. De Stichting Preferente Aandelen B KPN is in actie gekomen tegen de dreigende overname van het Nederlandse telecombedrijf door América Móvil van miljardair Carlos Slim. Enkele vragen.
Wat zijn preferente aandelen?
Om de Mexicaanse onderneming voorlopig de pas af te snijden, heeft de stichting, die in 1994 is opgericht bij de beursgang van KPN, er 4,3 miljard verworven. Preferente aandelen zijn aandelen waaraan een bijzonder voorkeursrecht vastzit. De houder van zo’n aandeel krijgt bijvoorbeeld voorrang bij dividendbetalingen.
Maar in de meeste Nederlandse gevallen dienen deze stukken een hoger doel, namelijk het beschermen van een onderneming tegen een vijandige overname door aan deze aandelen stemrecht te koppelen.
Volgens de Rotterdamse hoogleraar Abe de Jong, die er onderzoek naar deed, heeft 60 procent van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dergelijke aandelen. Zij hebben veelal ook een stichting in het leven geroepen die de beschermingswal kan optrekken.
Wat doen die stichtingen?
De stichtingen opereren in principe onafhankelijk. Als er gevaar dreigt voor de continuïteit of identiteit in de vorm van een vijandige koper, kunnen zij in actie komen. Dat doen ze door hun recht uit te oefenen om preferente aandelen te kopen, meestal via een banklening. De koper kan dan hoog of laag springen, het stemrecht dat aan zijn belang vastzit is in één klap verwaterd. Hij kan weinig uitrichten in deze situatie.
Geldt zo’n beschermingsconstructie voor altijd?
Nee, ook zo’n beschermingswal is niet altijddurend. Er kan een einde aan komen doordat partijen met elkaar plaatsnemen aan de onderhandelingstafel en alsnog tot een vergelijk komen of door een rechtszaak. Daarvoor moet Slim in eerste instantie naar de ondernemingskamer in Amsterdam.
Hoogleraar ondernemingsrecht Claartje Bulten van Radboud Universiteit Nijmegen: „De Hoge Raad heeft in 2003 arrest gewezen in een soortgelijke zaak rond vastgoedbedrijf RNA. Volgens die uitspraak is een beschermingswal tijdelijk toegestaan. In de praktijk gaat het daarbij om een periode van twee jaar.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's