In leger VS ook twijfel over aanval op Syrië
WASHINGTON. Hoe eensgezind de Amerikaanse regering ook lijkt over een aanval tegen Syrië, binnen het leger bestaat grote twijfel over de zin hiervan. The Washington Post liet gisteren enkele hoge Amerikaanse militairen aan het woord die vrezen dat een actie meer kwaad dan goed doet.
Ze zijn vooral bang dat de niet te voorspellen gevolgen van een aanval met kruisraketten de operatie twijfelachtig maakt.
Het Witte Huis lijkt volgens hen geen duidelijke strategie te hebben voor de aanpak van de burgeroorlog in Syrië. De regering staat ambivalent tegenover president Bashar al-Assad. Als hij uit de weg wordt geruimd, kan dat in Damascus de deur openen voor jihadisten. Maar zonder duidelijke strategie is een aanval op zijn zachtst gezegd halfslachtig.
Gordon Miller, een hoge militair bij het Centrum voor Nieuwe Amerikaanse Veiligheid, waarschuwt voor de mogelijk verwoestende gevolgen, inclusief nieuwe gifgasaanvallen in Syrië en de mogelijkheid dat Israël in de oorlog wordt betrokken. En als er weinig gebeurt en Assad de bombardementen doorstaat, wordt de Amerikaanse geloofwaardigheid geschaad.
De VN-inspecteurs in Syrië hebben gisteren het veldwerk afgerond. Ze zullen naar verwachting vandaag vertrekken en hun monsters analyseren.
Gisteren ontbood president Obama in het Witte Huis zijn belangrijkste veiligheidsadviseurs voor overleg.
NAVO-chef Rasmussen zei gisteren dat de NAVO geen plannen heeft om bij te dragen aan een militaire ingreep in Syrië. Net als Kerry gelooft Rasmussen dat het regime van de Syrische president Assad verantwoordelijk is voor de chemische aanval.
Voor een actie van de NAVO is toestemming van alle 28 lidstaten nodig. Gezien de afwijzing door het Britse Lagerhuis in de nacht van donderdag op vrijdag lijkt dat niet meer waarschijnlijk.
In Duitsland sloten bondskanselier Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle gisteren voor het eerst een inzet van het leger uit. Het land heeft deze week echter wel politieke steun aan de plannen voor militaire actie gegeven. De Franse president Hollande zei dat wanneer de Veiligheidsraad niet in staat is tot handelen, „zich een coalitie zal formeren” die actie onderneemt.
Bulgarije maakt zich zorgen om de toenemende vluchtelingenstroom uit Syrië. „De grootste bedreiging voor de veiligheid van ons land is een mogelijke toestroom van vluchtelingen uit Syrië wegens een militaire actie”, zei vicepremier Simeon Djankov.
Het laatste jaar is het aantal Syrische vluchtelingen in Bulgarije verdubbeld naar ruim 2000, aldus de betrokken autoriteiten. De Syrische vluchtelingen dringen het land, dat lid is van de Europese Unie, via Turkije illegaal binnen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's