Ds. Schreuder voor DC: Ware wijsheid zoekt zin van het leven
UTRECHT. Wetenschap en wijsheid staan radicaal tegenover elkaar. Er is een kloof tussen de wetenschap en de ware wijsheid. De ware wijsheid laat zich niet wetenschappelijk kennen, maar laat zich kennen vanuit de Bijbel.
Dat stelde ds. A. Schreuder, predikant van de gereformeerde gemeente te Rijssen-Zuid, gisteravond in zijn lezing voor de studentenvereniging Depositum Custodi. In de christelijke gereformeerde Singelkerk te Utrecht hield de vereniging de jaarlijkse introductiedag.
Wijsheid en wetenschap vormen volgens de Rijssense predikant een spanningsveld. Jakobus spreekt in zijn brief over hemelse en over aardse wijsheid en wat voor invloed ze beide hebben op de levenshouding. Aardse wijsheid bewerkt ruzie, naijver en wanorde. De wijsheid die bij God te verkrijgen is, is gericht op het geestelijk heil van de medemens en kenmerkt zich door zachtmoedig en nederig optreden, aldus ds. Schreuder. „Jakobus plaatst beide tegenover elkaar. Hij laat zien dat de ware wijsheid inzicht geeft in wie de mens in zijn diepste wezen is en hoe hij zich tegenover God en de medemens moet gedragen. De ware wijsheid interpreteert de concrete werkelijkheid door achter de feiten te zoeken naar wat waar is en wat het leven echt zin geeft. De ware wijsheid is in tegenstelling tot kennis en wetenschap vooral die eigenschap waardoor een mens in onderscheiden situaties weet en inziet hoe hij moet handelen. De ware wijsheid vraagt naar de zin achter de dingen. Dat heeft te maken met levenservaring en is gekoppeld aan de vreze des Heeren.”
Vervolgens stond de Rijssense predikant stil bij de vraag hoe in de loop der eeuwen over de verhouding tussen geloof en wetenschap is gedacht. Hij ging daarbij in op de opvattingen van denkers als Anselmus van Canterbury en Thomas van Aquino, Descartes en Immanuel Kant. Luther en Calvijn stelden volgens de predikant dat de rede altijd geplaatst moet worden onder Gods genadige openbaring aan ons. De christelijke natuurwetenschapper Blaise Pascal verklaarde dat het verstand de mens uiteindelijk niet kan redden maar alleen de God Die Zich geopenbaard heeft in Jezus Christus.
Volgens ds. Schreuder is in de wetenschap in onze tijd God totaal afwezig. „Ze heeft geen boodschap aan de ware wijsheid, die niet tot ons komt in de weg van de wetenschappen die geleerd worden aan de universiteit. Realiseer je goed dat er boven de wijsheid van de wereld nog een andere wijsheid is”, zo hield hij de studenten voor. „De ware wijsheid komt tot ons door openbaring. Houdt eraan vast dat de Bijbel het Boek van de Godsopenbaring is. Daarin stelt God Zijn bestaan niet ter discussie. Heb er wel oog voor dat in onze pluriforme samenleving de mens niet geïnteresseerd is in één waarheid. We mogen allemaal vragen stellen. Ieder mag op zijn manier iets geloven, als we maar niet claimen antwoorden te weten, zeker niet hét antwoord. Uiteindelijk zal de wetenschap nooit buigen voor de waarheid dat er één God is en één Zaligmaker. Het gaan voor het hier en nu, het wegredeneren van de eeuwigheid, maakt dat er wonder moet gebeuren om een natuurlijk mens te doen vragen naar de ware wijsheid.”
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's