App laat gezin bezig zijn met huisgodsdienst
HILVERSUM. Niet alleen een dagboek, maar ook een app kan het gesprek over het christelijk geloof aan de eetkamertafel op gang brengen. De Evangelische Omroep (EO) lanceerde gisteren voor de tablet-pc een gezins-app voor de huisgodsdienst.
Bijbellezen, zingen, puzzelen, discussiëren en bidden. Het kan allemaal met de programma voor tablets ”Samen geloven” van de Evangelische Omroep. Eerst moeten de gezinsleden toegevoegd worden, daarna is de app te gebruiken. Ontwikkelaar Paul de Vos: „De honderd proefgezinnen waren erg enthousiast. Al is het even wennen om een andere gewoonten voor huisgodsdienst je eigen te maken.”
De toepassing voor de tablet-pc is geschikt voor gezinnen met kinderen en kan helpen om in het leven van elke dag het christelijk geloof bespreekbaar te maken. „We merken dat het runnen van het gezin nogal wat tijd en energie vergt. Ongemerkt wordt er bezuinigd op samen bidden en Bijbellezen. Ouders willen wel, maar voelen zich meegezogen in de hectiek. Als EO willen we met deze app het beleven van het geloof stimuleren.”
Het gezin gaat thematisch de Bijbel –in de Nieuwe Bijbelvertaling– door. De inhoud van de app wordt verzorgd door een redactieteam van de Evangelische Omroep. Onder anderen theoloog Reinier Sonneveld werkt daaraan mee. De items zijn toegespitst op jonge kinderen, kinderen en tieners tot en met 14 jaar.
Bij enkele onderdelen, zoals de quiz, gaat de tablet van hand tot hand. Of het gezin pakt pen en papier om antwoorden te verzinnen op vragen. „We hebben er bewust voor gekozen om één tablet te gebruiken, zonder gezinsleden te laten inloggen met eigen telefoons. Voor je het weet zit je tienerzoon op Facebook of WhatsApp. Ook gebruik van pen en papier is een stimulans om elkaar te betrekken in het denken en spreken over het geloof. Je hoeft niet naar het plafond te staren als je niet aan de beurt bent.”
In de vragenrubriek kunnen andere gebruikers van de app reageren. „Zo kun je oog voor elkaar hebben, ook buiten het gezin.”
Zal de app gebruikt worden door reformatorische christenen, gezien het gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling of moderne liederen?
„We hopen dat de app aanslaat. Gezinnen mogen vanzelfsprekend kiezen welke items in de app ze willen gebruiken. De app wil geen vervanging zijn voor het lezen van de Bijbel en een goed boek met het gezin na het eten. We hopen dat het spreken over het geloof vergemakkelijkt wordt in gezinnen. Dat kan door de app, maar als het zonder de app gebeurt, zijn we ook blij.”
Kan dat wel, bidden met een app?
„We geven op de app een aantal gebedspunten en stimuleren gezinsleden om punten aan te dragen. Als er wordt gebeden, kan de app ‘op zwart’ gezet worden.”
De instapversie van de app ”Samen geloven” is gratis en is beschikbaar voor de iPad van Apple en voor tablet-pc’s die op het systeem Android werken. Voor extra thema’s moet een klein bedrag per maand betaald worden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's