Kamer steunt kabinet inzake Syrië
DEN HAAG. De Tweede Kamer steunt in grote lijnen de inzet van het kabinet inzake Syrië. De regering vindt dat internationaal ingrijpen niet plaats mag vinden voordat de daar aanwezige VN-inspecteurs officieel rapport hebben uitgebracht.
De steun van de Kamer bleek vandaag in het overleg dat de vaste Kamercommissie van buitenlandse zaken had met de verantwoordelijke bewindsman, minister Timmermans. Verschil van mening is er wel over de vraag wat er moet gebeuren áls de VN-inspecteurs vaststellen dat er door het regiem van president Assad gifgassen zijn gebruikt. SP-Kamerlid Van Bommel vindt dat de internationale gemeenschap alleen tot actie mag overgaan als daarvoor unanieme steun bestaat in de Veiligheidsraad.
Daarmee is VVD-Kamerlid Ten Broeke het niet eens, zo liet hij gisteravond in het tv-programma Knevel & Van den Brink weten. „Daar kun je niet op wachten. Je kunt jezelf niet afhankelijk maken van landen als Rusland en China. Die komen waarschijnlijk sowieso met een veto.”
Coalitiepartner PvdA, en ook oppositiepartij CDA, denken daar anders over. Een „goede rechtsgrondslag” is een noodzakelijke voorwaarde voor ingrijpen, benadrukte vanmorgen PvdA-Kamerlid Servaes. „Militair ingrijpen lost een conflict nooit echt op. Dat moet aan de onderhandelingstafel gebeuren. Het is daarom van groot belang dat we de Russen en de Chinezen niet van ons vervreemden, want die hebben we straks hard nodig om tot een politieke oplossing te komen.”
Ook CDA-Kamerlid Omtzigt vindt dat, wanneer vast komt te staan dát Assad gifgassen heeft gebruikt, een uiterste poging moet worden gedaan om van Rusland en China steun te krijgen voor represailles. „Ook die landen hebben per slot van rekening het verdrag tegen het gebruik van chemische wapens ondertekend.”
Ook over de vraag welke middelen als represaille gepast zijn, verschillen de partijen van mening. Zo vindt de SP dat een wapenembargo het meest voor hand ligt. Andere partijen, zoals VVD en SGP, sluiten een beperkt gebruik van geweld niet uit. SGP-Kamerlid Van der Staaij: „Wij zijn geen voorstander van grootschalig militair ingrijpen, gezien ook de aanwezigheid van rebellen en jihadisten in de regio. Maar een beperkte militaire interventie is voor ons niet uitgesloten, om druk op Assad uit te oefenen én in het belang van de veiligheid van Israël.”
De Tweede Kamer startte het overleg met minister Timmermans vandaag om 13.00 uur en had voor het debat vier uur uitgetrokken. Timmermans liet de Kamer gisteren al per brief weten dat hij eerst de uitkomsten van het onderzoek van de VN-inspecteurs in Syrië naar de aanval wil afwachten. Als er chemische wapens zijn ingezet, moet dat volgens hem gevolgen hebben. Het is dan van belang dat de VN de vervolgstappen bepalen.
Die lijn steunen, globaal gezien, alle fracties. Het is niet uitgesloten dat later op de avond alle Kamerleden moeten terugkeren van reces voor een plenaire afronding van het debat.
Zie ook pag. 6 en 9.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's