Voorburg
Een aantal Nederlandse musea opent in 2013 na een verbouwingsoperatie de deuren weer voor het publiek. Een serie van acht portretten brengt deze musea in beeld. Vandaag deel 7: het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg.
De verbouwing van het Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg –voorheen het woonhuis van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens– is klaar. Twee verdiepingen zijn bij het museum getrokken, de buitenzijde heeft een opknapbeurt gehad. De luiken zijn weer okergeel en de vijftien grisailles (grijsschilderingen) zijn vernieuwd.
Het is echter niet de opknapbeurt die het meest in het oog springt bij het Huygensmuseum, maar de publiciteitsmachine. De belangstelling voor de gouden eeuw neemt toe, en de afdeling pr van Hofwijck draagt daar het nodige aan bij; ze timmert voortvarend aan de weg. Hofwijck, gebouwd in 1641, is immers een belangrijk monument uit die gouden eeuw. En de bewoners –de twee vooraanstaande mannen Huygens– spreken nog steeds tot de verbeelding: Constantijn Huygens’ band met de Oranjes, zijn leven met literatuur, muziek, architectuur en kunst. Christiaans wetenschappelijke belangstelling, zijn uitvindingen, onder meer op het gebied van mechanica. Hij zag dat de slingerbeweging toegepast kon worden in het uurwerk om het zo nauwkeuriger te laten lopen.
Op de (vernieuwde) zolder van Hofwijck kunnen jonge uitvinders in de huid van Christiaan kruipen. Hoe ontdekte Christiaan de ring rond Saturnus? Welke telescopen gebruikte hij, hoe zat het met de zeeklok, en hoe werkte Christiaans toverlantaarn?
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 augustus 2013
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's